Een podcastgesprek over de Haarlemse Omgevingsvisie met deze keer aandacht voor stadmaken

In de negende aflevering van de podcastserie 'De stadsarchitect in gesprek met…' spreken de Haarlemse stadsarchitect Willem Hein Schenk en Gabriël Verheggen, directeur van het ABC Architectuurcentrum Haarlem met stadmaker Brigitte Kool. Zij praten, in het kader van de omgevingsvisie, over wat stadmaken is, hoe eenvoudig dat kan beginnen en hoe een praatje bij de koffie simpel lijkt maar veel kan opleveren.

logo

“Als je er bewust van bent dat er meer is dan alleen werken en leven, dat ook je buurt belangrijk is en je bijvoorbeeld ziet dat je buurt wel wat meer groen kan gebruiken, en je buren vinden dat ook, dan is dat een eenvoudige manier om een project te beginnen en krijg je een zwaan kleef-aan-effect.”

Haarlem moet 10.000 woningen bijbouwen. In de Omgevingsvisie is de samenspraak met de stad daarbij ongelofelijk belangrijk. “Als we onze steden beter willen maken dan moeten we meer dan ooit praten met onze inwoners.” Zegt Brigitte Kool. Stadmakers zijn daarin gespecialiseerd. Zij betrekken inwoners op andere manieren dan ontwikkelaars of gemeenten gewend zijn, omdat zij zelf geen belang hebben.

klik hier om naar de podcast met Brigitte te gaan

Over deze podcastserie
Hoe zorgen wij ervoor dat Haarlem ook in 2045 nog een fijne stad is om te wonen en te werken? Daar moeten we nu al over nadenken. Het gaat over grote opgaven die te maken hebben met klimaat, duurzaamheid, wonen, werken, gezondheid én leven. Willem Hein Schenk, stadsarchitect gemeente Haarlem en Gabriël Verheggen, directeur van het ABC Architectuurcentrum gaan in een serie van podcasts in gesprek met verschillende professionals over de grote uitdagingen waar steden voor staan. Al die steden en dus ook Haarlem zijn nu bezig met een omgevingsvisie.