Vier persoonlijke presentaties over passie, vakmanschap, drijfveren en meer
Lezing

Datum : vrijdag 7 juli 2017
aanvang 15.30 uur. (duur max. 1,5 uur)
locatie: ABC
toegang 5,00 euro (ABC Vrienden 3,00 ) incl. koffie/thee

 

In het kader van de expositie  ‘Onbegrensd Vakmanschap, het andere werk van architecten’ geven op vrijdagmiddag 7 juli om 15.30 uur Max van Aerschot, Martijn Huting, Han de Kluijver, en (onder voorbehoud) Rein Jansma korte presentaties. Zij vertellen over hun werk als architect én als kunstenaars. Daarbij gaan zij in op de obligate maar tegelijkertijd ook intrigerende vraag ‘Waarom doe je wat je doet?’ Na de presentaties van deze inleiders gaan zij met elkaar en met de andere kunstenaar-architecten die in het ABC exposeren in gesprek onder leiding van Gabriël Verheggen, directeur ABC.

Hoe gescheiden is de wereld van kunstenaar met die van architect? Vloeien die werelden in elkaar over? Zijn ze complementair? Staan ze tegenover elkaar als ratio en gevoel of juist niet? Op de bijeenkomst ‘De architect-kunstenaar aan het woord’ maakt het publiek kennis met de persoonlijke verhalen (drijfveren en passie) van zowel de architect als de kunstenaar die in een persoon verenigd zijn. Naast de presentaties van de vier zijn voor het plenaire gesprek ook uitgenodigd: Juan Alonso - design/speelgoed; Susana Aparicio Lardiés – fotografie; Hanneke Barendregt – glasobjecten; Henk Spreeuwenberg - sculpturen; Gijs van Thienen - fotografie; Rob de Vries - gemengde technieken; en Herman Zeinstra – papier en tekenkunst.

over expo ONBEGRENSD VAKMANSCHP (te zien in ABC t/m 20 augustus)

Veel architecten beoefenen naast hun vak als architect ook (semi)professioneel een andere kunstdiscipline. Dat was in het verleden zo – denk aan architecten als Berlage, Van de Velde en Rietveld - en geldt nu nog steeds. Zo prijkt op menig meubel de naam van een architect als ontwerper en is bekend dat veel architecten zich bezighouden met het vormgeven van toegepaste kunst: mode, sieraden, serviezen en vazen. Daarnaast houden verscheidene architecten zich bezig met de meer ‘vrijere kunsten’ als schilderkunst, beeldhouwkunst, glaskunst of bijvoorbeeld het componeren van muziek. Hun creativiteit is eigenlijk ‘onbegrensd’, blijft niet beperkt tot architectuur alleen en uit zich dus ook in andere gedaanten. Maar hoe verhoudt het een zich met het ander? Hoe verhoudt die ‘andere’ creativiteit zich met die van de architectuur. Maar ook: hoe beïnvloedt het een het ander?