discussie in kader Wijk-te-Kijk-tenstoonstelling Haarlem Zuid West
Lezing
17:00 - 19:00

Datum: zondag 4 november 2018

Tijd: 17.00 uur

Kosten: € 7,50 (ABC-vrienden en Museumkaart € 5,-)

Al ruim 25 jaar organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem Wijk te Kijk tentoonstellingen. Er is nu een Wijk te Kijk over Haarlem Zuid West. Haarlem Zuid West is vooral een woonbuurt. Toch zijn er langs de spoorlijn ook veel bedrijven aanwezig. Haarlem Zuid West is ook het stadsdeel van bekende Haarlemse iconen zoals de Nieuwe Bavo, de (onlangs gesloopte) NZH-remise, Haarlem Hoog en het zwembad de Houtvaart. In de afgelopen jaren hebben zich in Haarlem Zuid West belangrijke veranderingen voorgedaan, zoals de ontwikkeling rond Plaza West, de Remise en Stack&Duet.

De restauratie van de Nieuwe Bavo wordt in 2019 officieel afgesloten. Dit moment is van diverse zijden aangegrepen om ook het gebied rond de Nieuwe Bavo op te knappen. In januari 2018 schreef de rijksbouwmeester, Floris Alkema, naar aanleiding van de aanstaande voltooing van de restauratie;

Daarmee behoort de kerk tot de top van  de grote kerkgebouwen, die in de periode 1850-1950 zijn gebouwd. De kerk ligt wat excentrisch ten opzichte van de binnenstad. Aan de gemeente de taak om de kerk meer te integreren in het stedelijk weefsel van de stad.

Het onlangs gedane voorstel om een stadpark rond de kerk aan te leggen zou een grote stap in de goede richting zijn . Nu is de kathedraal 's zomers vanaf de binnenstad nauwelijks zichtbaar. En de gronden rond de kathedraal zijn een rommelig geheel. Tamelijk makkelijk is daar een prachtige eenheid van te maken, waar de bewoners van de omliggende groenarme wijken kunnen recreëren. Denk aan de Engelse kathedralen met de grasvelden rondom, waarop 's zomers volop gepicknickt wordt.”

Wim Eggenkamp, voorzitter van de Stichting Kathedrale Basiliek, zal vertellen over de geschiedenis van de Nieuwe Bavo en de directe omgeving en de ideeën hierover die bij zijn stichting leven. Landschapsarchitect Stephan Tas zal een toelichting geven en ook voormalig stadsarchitect Thijs Asselbergs zal zijn licht laten schijnen over een mogelijke herinrichting van dit gebied. De middag zal worden afgesloten met een discussie onder leiding van Gabriël Verheggen, directeur van het ABC Architectuurcentrum.