stadswandeling onder leiding van Hilde de Haan en Martin de Vries
Rondleidingen

Donderdagmiddag 26 mei 2016 organiseert het ABC Architectuurcentrum een wandeling in het kader van de expositie “GEVELPORTRETTEN - Chiel Braat tekent de Grote Houtstraat”. Deze wandeling staat onder leiding van Martin de Vries (voormalig voorzitter City Haarlem) en architectuurpublicist Hilde de Haan. Tijdens de tocht wordt vanuit verschillende invalshoeken ingegaan op de kansen en bedreigingen voor deze beroemde winkelstraat die Braat zo minutieus met zijn tekeningen heeft vereeuwigd. De wandeling begint in het ABC bij de expositie en duurt ca. 2 uur (telefonische aanmelding vooraf bij het ABC noodzakelijk).

Datum: Donderdag 26 mei 2016
Start en locatie: 14.00 uur in het ABC en afsluiting rond 16.00 uur
Kosten: € 7,50 (ABC-vrienden € 5,- op vertoon van Vriendenkaart)
Aanmelding: noodzakelijk bij ABC tel. 023 5340584 (dinsdag t/m zondag 13-17 uur)

Voor tekenaar Chiel Braat was het een project dat jaren in beslag nam: de gevels van alle gebouwen in de Grote Houtstraat portretteren. Onlangs rondde hij dit af, met een tekening van het deels afgebrande sociëteitsgebouw Trou moet Blycken (nummer 115) dat nog in de steigers staat. Met zijn scherpe oog voor details en zijn vermogen om deze aansprekend op papier te zetten, toont Chiel Braat facetten van deze winkelstraat die voor de hele stad van belang kunnen zijn maar vaak niet worden gezien. Veruit de meeste aandacht van de bezoekers in de Grote Houtstraat gaat immers naar de etalages, de koopjes en de terrassen. Dat daarboven een verrassender wereld schuilgaat waarvoor je enkel omhoog hoeft te kijken, laat Braat zien. Dat is, zeker nu centrale winkelstraten in zoveel steden onder druk staan, inspirerend. Want boven de etalages zijn, zeker hier in Haarlem, in de knop nog steeds veel veerkracht, vitaliteit en velerlei kansen op nieuw gebruik aanwezig - wachtend tot iemand ze ziet.

De wandeling die het ABC op donderdagmiddag 26 mei organiseert staat onder deskundige leiding van Martin de Vries (oud-voorzitter City Haarlem, oud-wethouder, oud-centrummanager) en van architectuurpubliciste Hilde de Haan die namens stichting Polyvista betrokken is bij een boekuitgave over Chiel Braat en de Grote Houtstraat.

De expositie “GEVELPORTRETTEN - Chiel Braat tekent de Grote Houtstraat” is nog te bezichtigen tot en met 10 juni. Voor meer informatie zie www.architectuurhaarlem.nl