Wonen, bouwen en beleven bij 'Wereldbouwer' Marc-Antoine Mathieu
Expositie

Marc-Antoine Mathieu is een van de best bewaarde geheimen van de hedendaagse strip. Hij wordt wel de Franse Joost Swarte genoemd, toch kent in de Nederlandstalige wereld bijna niemand hem. Daar komt nu verandering in. In het kader van de Haarlemse Stripdagen 2022, dat ‘Wereldbouwers’ als thema heeft, toont het ABC Architectuurcentrum Haarlem van 3 tot en met 26 juni zijn werk.

Let op: Op vertoon van de bon in programmaboekje Stripdagen krijg je tijdens de stripdagen (3/6 t/m 12/6) gratis toegang tot ABC. Je Museumkaart laten scannen mag daarbij ook. graag zelfs!

Wereldbouwers
Net als Joost Swarte kan ook Marc-Antoine Mathieu (1959) bij uitstek een wereldbouwer worden genoemd. In een interview met de Amerikaanse multidisciplinaire designwebsite MAS Context zegt Mathieu: ‘Ik zie mezelf eigenlijk eerder als architect dan als verhalenverteller. Eerder als iemand die tijd en ruimte vormgeeft dan puur als stripmaker.’ Een van zijn meest geliefde scheppingen is een station. En dan niet zomaar een station, maar een station dat voor reizigers lastig bereikbaar is omdat het zélf door de ruimte beweegt. Mocht dit nog wat abstract klinken, op papier ziet Mathieus mobiele station er volstrekt naturel uit. Mathieu beschouwt het zelf als een van zijn meest geslaagde creaties. Overtuigend en absurd, bizar en volkomen geloofwaardig.

Storytelling
Tijdens de Stripdagen is dit station dan ook voor eenieder te bewonderen in het ABC. Net als andere karakteristieke ontwerpen van Mathieu, zoals een droomfabriek, een torenhoog lichtbaken en een oneindig museum. Het zijn scheppingen die niet snel in steen zullen worden omgezet (al is het maar omdat ze onmogelijk te realiseren zijn), maar die een volstrekt overtuigende omgeving vormen voor de personages die de stripmaker er laat rondlopen. Een verkenning van de wonderlijke plekken waar de menselijke geest ons zoal brengen kan en waar dromen worden gevangen.

het station dat naar je toekomt