Bijzonder ABC-programma voor Dag van de Architectuur 2013
Manifestatie

Het thema dat de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) dit jaar voor de viering van de landelijke Dag van de Architectuur heeft gekozen, is ‘24 uur Architectuur’. Met dat gegeven als leidraad heeft het ABC zoals gebruikelijk een heel bijzondere dag samengesteld met tal van activiteiten in Haarlem. Op het programma voor zaterdag 22 juni staan verrassende openstellingen, interessante toelichtingen, spannende rondleidingen, boeiende presentaties en zelfs de opening van een internationaal reizende expositie. Bij alle activiteiten op maar liefst 17 locaties staan stedelijke ruimten, gebouwen en interieurs centraal die een duidelijke of inspirerende relatie hebben met het thema ’24 uur Architectuur’.

NB. Voor sommige activiteiten is telefonische aanmeldng bij ABC vooraf noodzakelijk i.v.m. maximaal aantal deelnemers. Zie daarvoor programma.

Voor het hele programma zie hieronder. Wijzigingen t.o.v. dat programma worden hier als eerste vermeld...

 

!!!!! let op:

De rondleidingen om 11.00 en 12.00 uur door de Oud katholieke kerk HH Anna Maria komen te vervallen.

De rondleiding van 13.00 gaat wel door en er wordt er een extra gegeven om 14.00 uur

 

Rectificatie:

In de tekst bij de rondleiding Nedtrain (11.00 uur) zijn een paar foutjes geslopen. De juiste benaming is: NedTrain Refurbishment & Overhaul (R&O). Daarbij staat er abusievelijk dat op deze locatie ook de HSL-treinen worden onderhouden. Dat is echter niet zo. De voornaamste werkzaamheden in R&O zijn: revisie, ombouw- en modernisering van treinen/trams/metro’s en revisie van draai- en wielstellen, herstellen van bots- en brandschade en productie van onderdelen.

 

 

PS: onderaan de opsomming zijn ook verwijzingen naar de pdf's van het gedrukte programma. Deze zijn tezamen met een kaartje van de locaties makkelijk te printen.

 

PROGRAMMA CHRONOLOGISCH (zie ook pdf's onderaan)

 

05.00 uur (ook 23 juni om 5.00 uur)
Stadsontwaken
Evenement: Rondvaart
Startpunt/afvaart: t.h.v. Spaarne 17
Let op: Aanmelding vooraf noodzakelijk bij ABC,T. 023 5340584 (di-zo 13-17 u.). Max. 12 pers., kosten: 12,50 euro (aan boot te voldoen).

Een uitgeslapen mogelijkheid om de stad vanaf het water te ervaren en op dit bijzondere tijdstip te beleven. De exclusieve vaartocht ‘Stadsontwaken’ voert door de nog stille wateren van Haarlem en wordt geleid door Jeroen Hagen. Deze schipper, enthousiast verteller en architectuurkenner, laat Haarlem net even anders zien.

 

10.00 uur
Nachtopvang Dak- en thuislozen

Adres: Bakenessergracht 8
Evenement: Aftrap Dag van de Architectuur Haarlem
10.00 uur: Ontvangst
10.10 uur: Welkom door Gabriël Verheggen, directeur ABC 10.15 uur: Opening door Ewout Cassee, wethouder RO

10.25 uur: Toelichting door Sheila Slob, Projectmanager jeugdzorg & Communicatiemedewerker Leger des Heils N-H
 

11.00 uur
Werkplaats van Nedtrain R&O

Evenement: Rondleiding

Locatie: NS werkplaats NedTrain
Adres: Oudeweg 6
Let op: Geen aanmelding vooraf. Maximaal 50 personen.

Met een oppervlakte van 14 hectare en circa 700 werknemers is NedTrain Refurbishment & Overhaul (R&O) in Haarlem de grootste werkplaats van NedTrain. De werkplaats is erg belangrijk voor treinreizend Nederland. NedTrain is dé specialist in onderhoud aan treinstellen en zorgt ervoor dat de 1,2 miljoen dagelijkse NS-treinreizigers op tijd, veilig en in een schone trein op hun bestemming komen. Er wordt in deze werkplaats van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in ploegendiensten gewerkt. ADP architecten ontwierp daarvoor een grootschalige, moderne uitbreiding van de werkplaats. De rondleiding door deze grootse werkplaats wordt gegeven door architect Wim Woensdregt van ADP Architecten en door NedTrain-vrijwilligers.

11.00 uur
Provinciekantoor Noord-Holland

Evenement: Rondleiding

Locatie: Provinciekantoor Noord-Holland
Adres: Houtplein 33
Let op: Geen aanmelding vooraf, max 25 personen

Het kantoor van de Provincie Noord-Holland aan het Houtplein is van binnen en buiten geheel gerenoveerd. Het gebouw weerspiegelt de visie van Dirk Jan Postel (architect/partner bureau Kraaijvanger) over de 3 grote thema’s voor de toekomst in de architectuur: transformatie van bestaande gebouwen, alle aspecten van duurzaamheid en kansen van het nieuwe werken. Karakteristiek voor het nieuwe kantoor zijn natuurlijke materialen en bijzondere energiebesparende technieken. Van buiten gezien valt de nieuwe voorgevel op. De betonnen pui is vervangen door een gevel van baksteen en glas. De nieuwe glazen entree ontsluit een lichte en ruimtelijke ontvangsthal. In het gebouw is over de verdiepingen ruimte gecreëerd voor ca. 1.000 flexibele werkplekken. Dirk Jan Postel licht tijdens zijn rondleiding de uitgangspunten van dit “meest duurzaam gerenoveerde kantoor van Nederland” toe.

13.00 en om 14.00 uur (was oorspronkelijk 11.00 en 12.00 uur)

Oud Katholieke kerk H.H. Anna en Maria
Evenement: Rondleiding

Adres: Kinderhuissingel 76

Menig kerk was tot nog niet zolang geleden 24 uur per dag toegankelijk. Of dat bij de Oud Katholieke kerk van de H.H. Anna en Maria ook het geval was, vertelt koster Michaël Maas tijdens drie rondleidingen waarbij hij ingaat op de historie en de bijzondere architectuur. Het gebouw en de woningen er omheen zijn een ontwerp van architect H.T. Zwiers en opgetrokken in de zogenoemde Delftse Schoolstijl. Het complex staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Bovendien is de kerk zelf een Rijksmonument aangezien het orgel de Rijksmonumentale status heeft. Deze bijzondere kerk viert dit jaar haar 75-jarig bestaan.

11.00-14.00 uur
Nachtopvang Dak- en Thuislozen

Evenement: Openstelling en rondleidingen
Adres: Bakenessergracht 8

Het Leger des Heils stelt dat iedereen ertoe doet en dat iedereen erbij hoort. Het Leger zet zich daarbij in voor degenen die de aansluiting met de samenleving missen. Het uitgangspunt is dat iedere hulpvrager, van jong tot oud, centraal gesteld wordt vanuit zijn of haar hulpvragen. Met goed opgeleid personeel wordt cliëntgerichte huisvesting, behandeling, zorg en (ambulante) begeleiding geboden. De nachtopvang is er voor dak- en thuisloze mensen, ouder dan 18 jaar, al dan niet verslaafd. De nachtopvang aan de Bakenessergracht biedt een rustige en stabiele slaapomgeving. Er zijn in totaal 30 bedden beschikbaar op meerpersoonskamers. De nachtopvang biedt tevens gelegenheid kleding te wassen en te douchen. Sheila Slob, Projectmanager jeugdzorg & Communicatiemedewerker, geeft op deze dag op ieder heel uur een rondleiding en gaat dan in op de rol van het Leger des Heils en de specifieke betekenis van deze opvang in Haarlem.

11.00-17.00 uur
Hostel Hello I’m Local

Evenement: Openstelling en rondleiding
Locatie: Hostel Hello I’m Local
Adres: Spiegelstraat 4

“De beleving van Haarlem door de ogen van de lokale inwoners”, dat is het concept van Hello I’m Local. Dit hostel ademt een eigenzinnige en intieme sfeer uit, met een luxe die je niet snel zou verwachten. Zo hebben alle twaalf kamers een eigen thema meegekregen, gebaseerd op de lokale Haarlemse of Noord-Hollandse historie. Daarbij zijn alle elementen in de aankleding van de kamers uniek, hebben een vintage Nederlands design en zijn gemaakt of geleverd door lokale partijen. In samenwerking met Stadsherstel Amsterdam en Kentie en Partners Architecten is de afgelopen twee jaar gewerkt aan de realisering van dit nieuwe hostel in Haarlem. Vier afzonderlijke panden die ruim twintig jaar hebben leeggestaan, zijn volledig opgeknapt en bij elkaar getrokken.

11.00-18.00 uur
Kick-off CSI Haarlem

Evenement: Onderzoek ‘forensisch’ architecten
Locatie: ABC Architectuurcentrum
Adres: Groot Heiligland 47

Vorig jaar stonden ze tijdens de Dag van de Architectuur in Haarlem met een marktkraam op de Grote Markt, dit jaar staan ze met een onderzoekstent in de Egelantierstuin bij het ABC. Rick Thani, Werner Kamp, Hans van Eeden en Remko van Heummen presenteren tijdens deze Dag van de Architectuur de ‘kick-off’ van CSI Haarlem. CSI Haarlem staat voor Collectief Stedelijk Initiatief Haarlem. Het collectief werkt als een forensisch team dat locaties ontleedt en onderzoekt. Het CSI-team brengt gevraagd en ongevraagd ruimtelijke en programmatische potenties van structuren, plekken of gebouwen in Haarlem in kaart en samen met betrokkenen zoeken zij naar oplossingen. Tijdens de Dag van de Architectuur is er de gelegenheid om locaties aan te dragen waar het volgende CSI-onderzoek zou moeten plaatsvinden!

11.30 uur (zie ook 13.30 uur)
Station Haarlem
Evenement: Presentatie en rondleiding, duur ca. 1,5 uur.
Locatie: Perron 3a Station Haarlem (voormalige restauratieruimte op spoor 3a)
Adres: Stationsplein, Haarlem

Ook stations zijn tot de verbeelding sprekende gebouwen waar 24 uur per dag van alles gebeurt. Is het niet omdat deze gebouwen het grootste deel van de dag toegankelijk zijn voor reizigers, dan is het wel omdat er dag en nacht treinen doorheen rijden. Haarlem heeft een van de mooiste stations van Nederland, ontworpen door D. Margadant en H. Werker (1906-1908). Voor deze Dag van de Architectuur ontvangt Paul Kleppe, NS-voorlichter en bovenal enthousiast architectuurliefhebber, verteller en rondleider, twee keer een groep in ruimte Perron 3a. Na een korte presentatie geeft hij rondleiding door het station en opent deuren waar ‘normale’ reizigers niet komen…

12.00 uur (zie ook 13.00 uur)
Pathé Bioscoop
Evenement: Rondleiding
Locatie: Pathé Bioscoop Raakspoort
Adres: Zijlvest 41-43
Let op: Aanmelding vooraf noodzakelijk bij ABC, T. 023 5340584 (di-zo 13-17 u.). Maximaal 12 deelnemers.

Een indrukwekkende uitgaansplek op 18 meter diepte hangend in een kuip. Dat is in het kort de Pathé Bioscoop Raakspoort. Deze bioscoop is open sinds 4 juli 2011 en is ontworpen door Bolles+Wilson. Theatermanager Richard van Velzen vertelt tijdens twee rondleidingen over de totstandkoming van de bioscoop, de geschiedenis van Pathé Theaters in het algemeen en Pathé als marketingconcept. Hij vertelt ook hoe hij zelf deze plek ervaart als manager en wat erbij komt kijken om de bioscoop ‘draaiende’ te houden.

12.00 uur
Ontwerpen aan luchthaven Schiphol

Evenement: Lezing en presentatie
Locatie: ABC Architecturcentrum
Adres: Groot Heiligland 47

Internationale luchthavens zijn op te vatten als zeer intensief gebruikte en dynamische complexen waar de tijd nooit stil staat. Ook Schiphol is zo’n plek. Sinds 1986 werkt Benthem Crouwel, i.s.m. NACO (Netherlands Airport Consultants), als masterarchitect voor Amsterdam Airport Schiphol. Hun toekomstvisie voor het groeiende internationale vliegveld uit zich onder meer in Masterplannen, Terminal West (1993), Schiphol Plaza (1995), de controletoren (2003), vertrekhallen (2004), World Trade Centre (1996 en 2003) en lounges één, twee en drie (2002 en 2010). Reizigers hebben ook dit jaar Amsterdam Airport Schiphol uitgeroepen tot beste luchthaven van Europa. Ook steeg Schiphol dit jaar naar nummer drie op de wereldranglijst van beste luchthavens. Architect Marten Wassmann, tevens partner bij Benthem Crouwel, geeft een presentatie en licht een tipje van de sluier op, over wat er komt kijken bij een dergelijke ontwerpopgave!

12.00 uur (zie ook 14.00 uur)
Hoofdbureau Politie Koudenhorn
Evenement: Rondleiding
Adres: verzamelpunt Zakstraat 1

Let op: Aanmelding vooraf noodzakelijk bij ABC, T. 023 5340584 (di-zo 13-17 u.). Maximaal 20 deelnemers.

Let op: Met de invoering van de Nationale Politie is bij de nieuwbouw en herinrichting van het Hoofdbureau van Politie Koudenhorn gestart met een pilot van het zogenoemde ‘nieuwe werken’. Op grond van de huisvestingsvisie werd Van Pelt Architecten uit drie bureaus gekozen om het ontwerp te maken. Voor de gepresenteerde visie zijn de vier kernwaarden van de Nationale Politie (integer, betrouwbaar, moedig en verbindend) uitgangspunten geweest. Door diverse aanpassingen is (en wordt) dit rijksmonument uit de tijd van Napoleon weer up-to-date. De rondleiding van ca. 1 uur door o.m. nieuwbouw met archief en (zo mogelijk) cellencomplex wordt gegeven door architect Roland Schraverus (Van Pelt Architecten) en René de Jong (chef facilitaire middelen, politie Noord-Holland Kennemerland)

12.00 uur (zie ook 11.00 en 13.00 uur)
Oud Katholieke kerk H.H. Anna en Maria
Evenement: Rondleiding
Adres: Kinderhuissingel 76

 

12.00-19.00 uur
Broedplaats Gonnet26
Evenement: Openstelling en rondleidingen
Adres: Gonnetstraat 26, Haarlem

 

Benieuwd naar ondernemen in een bijzonder gebouw? De creatieve ondernemers van Gonnet 26 stellen hun deuren open en organiseren rondleidingen door het voormalige Haarlems Allergenen Lab. Nu is het een tijdelijk bedrijfsverzamelterrein voor creatieve ondernemers en ondersteunende activiteiten in Haarlem. Op de begane grond van het hoofdgebouw is de “Hotspot” te vinden, een ontmoetingsruimte voor en met creatieven. Het pand is in bezit van woningcorporatie Ymere en is in beheer van Meurkens & Meurkens. Er zijn plannen voor herontwikkeling. Tot die tijd doen het pand en de grond erom heen dienst als broedplaats. Buurtbewoners, oud- medewerkers en adviseurs vertellen enthousiast over mogelijke bestemmingen voor het pand, het voormalige laboratorium en de activiteiten die er in de broedplaats plaatsvinden. Rondleidingen worden gegeven om 12:00, 15:00 en 17:00 uur

 

13.00 uur (zie ook 15.00 uur)
Energiebunker Waarderpolder, Liander
Evenement: Rondleiding en presenatie
Locatie: Bedrijfsvoeringcentrum Liander
Adres: A. Hofmanweg 5
Let op: Aanmelding vooraf noodzakelijk bij ABC, T. 023 5340584 (di-zo 13-17 u.). Maximaal 45 personen en Bij bezoek legitimatie verplicht!

In de Waarderpolder van Haarlem heeft netwerkbeheerder Liander twee vestigingen. In het kantoor aan de Oudeweg zijn het opleidingscentrum voor monteurs en het ontwerp van het regionale elektriciteits- en gasnetwerk onder gebracht. In de zogenoemde energiebunker aan de Hofmanweg is het Bedrijfsvoeringscentrum gevestigd. In deze ‘bunker’ wordt gezorgd dat continu, 24 uur per dag, 7 dagen per en het hele jaar er energie wordt geleverd. Maar hoe gebeurt dat? Hoe zit het bijvoorbeeld met centraal en decentraal opgewekte energie. En wat gebeurt er wanneer het ineens hard gaat waaien en windmolens meer energie leveren of wanneer wolken verdwijnen en de zon op de zonnecollectoren bij particulieren gaan doen waarvoor ze op het dak liggen? En hoe is energie zichtbaar in het straatbeeld? Wat is de toekomst? Zullen er elektriciteitshuisjes blijven of…? Liander legt het uit!

 

13.00 uur (zie ook 12.00 uur)
Pathé Bioscoop Raakspoort
Evenement: Rondleiding
Adres: Zijlvest 41-43
Let op: Aanmelding vooraf noodzakelijk bij ABC, T. 023 5340584 (di-zo 13-17 u.). Maximaal 12 deelnemers.

 

13.00 uur (zie ook 11.00 en 12.00 uur)
Oud Katholieke kerk H.H. Anna en Maria
Evenement: Rondleiding
Adres: Kinderhuissingel 76

 

13.00-15.00 uur
Het 24 deuren huis

Evenement: DOE en KNUTSELworkshop
Locatie: ABC architectuurcentrum
Adres: Groot Heiligland 47

Elk uur van dag heeft ‘zijn eigen activiteit’. Zo kun je slapen, eten, dansen, sporten, tv-kijken, gamen, drinken, dromen en nog veel meer. Stel je een huis of gebouw voor waarbij alles wat je doet, elke activiteit, zijn eigen ruimte of kamer heeft met een eigen deur. Hoe ziet dat huis er dan uit? Kom naar het ABC en maak een tekening, een collage, een stripverhaal of knutsel dat 24 deuren huis! Deze inloopworkshop is voor kinderen van 6 tot wel 80 jaar en helemaal gratis.

13.00-15.00 uur
Noord-Hollands Archief

Evenement: Openstelling
Adres: Kleine Houtweg 18

De studiezaal van het Noord-Hollands Archief is recent door architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven ingrijpend verbouwd. Naast het ontwerp van het interieur is het bureau ook verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van de nieuwe tuingevel en de heraanleg van de buitenruimte, waarin een beeldbepalende monumentale rode beuk staat. Het oorspronkelijk, door architect J.P. Kloos ontworpen gebouw, bevat nu naast de studiezaal en een backoffice voor het archief ook de hoofdentree van deze instelling. Architect Floris Cornelisse zal tijdens de openstelling aanwezig zijn voor toelicht en rondleiding.

13.30 uur (zie ook 11.30 uur)
Station Haarlem
Evenement: Rondleiding
Locatie: Perron 3a Station Haarlem (voormalige restauratieruimte op spoor 3a)
Adres: Stationsplein

 

14.00 uur
Energiegebouwen

Evenement: Lezing en presentatie
Locatie: ABC architectuurcentrum
Adres: Groot Heiligland 47

Sinds 1990 ontwerpt de Haarlemse architect Willem Schutter (Architectenbureau Schutter-ETH) karakteristieke gebouwen voor technische installaties. Deze apparatuur voorziet gebouwen, buurten en wijken van elektriciteit, gas, warmte of koude. Schutter ontwerpt de gebouwen alsof hij een huid strak om de apparatuur trekt, als uit één stuk gegoten verrijzen ze uit de grond. Een monolithisch karakter wordt daarbij bereikt door het gebruik van één soort materiaal voor de gevels en zo mogelijk ook voor het dak. Toegepaste materialen zijn zink, aluminium, natuursteen, glas, hout, en policarbonaat. In de lezing van Schutter komt onder meer aan de orde dat aan dergelijke gebouwen hoge eisen worden gesteld: “Ik word verplicht er iets bijzonders van te maken maar dat hoeft geen hogere kosten met zich mee te brengen. Het nauwkeurig inpassen van de technische inhoud van het gebouw met al zijn geluid-, ventilatie- en aansluitproblematiek, brengt je tot de meest efficiënte oplossing.”

14.00 uur
De Toneelschuur

Evenement: Rondleiding
Adres: Lange Begijnestraat 9
Let op: geen aanmelding, max. 20 pers.

Architect Henk Döll geeft een rondleiding door de Toneelschuur; een toonaangevend huis voor de Nederlandse toneel-, dans- en filmwereld. De bekende striptekenaar Joost Swarte tekende in zijn geheel eigen stijl in 1996 het schetsontwerp voor een nieuw onderkomen van dit theater. Henk Döll (toentertijd architect/partner Mecanoo) werkte het schetsplan met onder anderen Joost Swarte nader uit tot een voldragen ontwerp en zorgde ervoor dat de schets een functionerend gebouw werd. In de gerealiseerde Toneelschuur heeft ieder bouwdeel een eigen uitstraling gekregen door een variatie in hoogte, vorm en materiaalgebruik. Hierdoor ‘nestelt’ het gebouw zich ondanks haar omvang vanzelfsprekend in de omgeving.

14.00 uur (zie ook 12.00 uur)
Hoofdbureau Politie Koudenhorn
Evenement: Rondleiding
Adres: verzamelpunt Zakstraat 1
Let op: Aanmelding vooraf noodzakelijk bij ABC, T. 023 5340584 (di-zo 13-17 u.). Maximaal 20 deelnemers.

 

15.00 uur
Brede school Meerwijk

Evenement: Rondleiding
Adres: Leonardo da Vinciplein 74

Twee basisscholen, kinderopvang, BSA, wijkcentrum, gymzaal en 33 woningen met bovendien een openbare doorgang voor voetgangers. Dit was het programma wat Architectuurstudio HH (Herman Hertzberger) heeft vormgegeven in één complex in het stedelijk vernieuwingsplan van Meerwijk in Schalkwijk. Om deze brede school niet in delen uit elkaar te doen vallen werd het openbare gebied over het dak van de gecombineerde scholen en het wijkcentrum geleid. Dit gebied doet nu tevens dienst als speelplein en toegang tot de woningen. De twee scholen zijn geheel autonoom en verschillend van karakter. Ze hebben aparte ingangen, maar delen één grote, door een vouwwand in tweeën te delen, centrale ruimte. Deze ruimte kan door beide scholen afzonderlijk maar ook gezamenlijk gecombineerd worden gebruikt en staat tevens open voor activiteiten in het wijkcentrum. Alle combinaties zijn dus mogelijk. Projectarchitect Geert Mol van Architectuurstudio HH geeft een rondleiding en licht al deze facetten toe.

15.00 uur (zie ook 13.00 uur)
Energiebunker Waarderpolder, Liander
Evenement: Rondleiding en presentatie
Adres: A. Hofmanweg 5
Let op: Aanmelding vooraf noodzakelijk bij ABC, T. 023 5340584 (di-zo 13-17 u.). Maximaal 45 pers. Bij bezoek legitimatie verplicht!

 

16.00 uur (zie ook 17.00 uur)
Parkeergarage de Appelaar
Evenement: Rondwandeling
Verzamelpunt: Ingang De Appelaar
Adres: Damstraat 12

De parkeergarage De Appelaar is een moderne garage die 7 dagen per week en 24 uur per dag, plek heeft voor 298 voertuigen. De garage, gebouwd in 2006, is een ontwerp van Bierman Henket Architecten, het bureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van gehele Appelaar-complex. In 2010 ontstond er een grote brand in De Appelaar doordat de motor van een auto vlam vatte bij het starten. De garage ging na 9 maanden weer open met een totaal vernieuwde brandbeveiliging. Bovendien is het gebouw nu uitgevoerd met het nieuwste type LED-verlichting dat op sensoren werkt. De rondleiding onder leiding van Parkeerbeheer Haarlem biedt een ‘inside view’ van hoe een parkeergarage werkt. Want ook een parkeergarage is met een visie gebouwd.

16.00 uur
Energie in de 21e eeuw

Evenement: Presentatie en discussie
Locatie: ABC Architectuurcentrum
Adres: Groot Heiligland 47

Energie in de 21e eeuw, dat is een groot verschil met wat we gewend zijn. Netwerkbeheerder Liander stelt: In 2050 zijn fossiele brandstoffen en grote energiecentrales ouderwets. Bewoners zorgen dan namelijk zelf voor hun energie: energie voor hun huis, hun wijk en hun bedrijf. En wat zij over hebben, verkopen zij aan wie dat af wil nemen. Maar hoe ziet de stad in 2050 er dan uit? Wat zijn de ideeën daarover? Liander stimuleert het denken over die vragen met presentaties en discussies. Ook op deze Dag van de Architectuur! Pieter van der Ploeg, pionier op de ruimtelijke inpassing van energie, een toelichting. Zo gaat hij in op het vraagstuk van de stedelijke inpassing van decentraal opgewekte energie en op de inspirerende beelden uit Energetic city, een ontwerpend onderzoek naar een nieuw energetisch panorama voor de stad van de toekomst. Kan een stad zelf in zijn energie voorzien of is het misschien slimmer om een combinatie te zoeken met meer open gebieden die grenzen aan de steden? Want hoeveel energie moet er dan worden opgewekt door zon, wind, biomassa en….? Het publiek wordt uitgedaagd vragen te stellen en te discussiëren over wat wenselijk en niet-wenselijk is!

17.00 uur (zie ook 18.00 uur)
Poppodium Patronaat
Evenement: Rondleiding
Adres: Zijlsingel 2

’s Avonds licht de gevel op van poppodium Het Patronaat en is de levendigheid zichtbaar. Het Patronaat is een ontwerp van DiederenDirrix architecten uit Eindhoven en bestaat uit een foyer en boven elkaar een kleine en een grote zaal. Het lossen en laden in de binnenstraat gebeurt in het zicht van de bezoekers. Dat past bij een culturele instelling als deze, waarin anders dan in een theater of concertgebouw de scheiding tussen ‘front- en backstage’ niet strikt is. Uitgaan is hier meer dan alleen het optreden bijwonen. Daarom is nadruk gelegd op de visuele verbindingen en routes door het gebouw, om allerlei vormen van ontmoeting en contact mogelijk te maken voor een uiteenlopend publiek van tieners tot oude rockers. Zowel de grote zaal (voor 1000 toeschouwers) als de kleine zaal (voor 300 bezoekers) heeft een balkon met een asymmetrische vorm die de akoestiek ten goede komt. De twee geprogrammeerde rondleidingen worden geven door Warry van der Leen, werkzaam als ‘cultural labourer’ bij Het Patronaat.

 

17.00 uur (zie ook 16.00 uur)
Parkeergarage de Appelaar
Evenement: Rondwandeling
Verzamelpunt: Ingang De Appelaar
Adres: Damstraat 12

 

18.00 uur (zie ook 17.00 uur)
Poppodium Patronaat
Evenement: Rondleiding
Adres: Zijlsingel 2, Haarlem

 

19.30 uur
‘Prague Functionalism’

Evenement: Opening expositie en lezing
Locatie: ABC Architectuurcentrum
Adres: Groot Heiligland 47

In aanwezigheid van Jaroslav Horák, ambassadeur van Tsjechië in Nederland, wordt de internationaal reizende tentoonstelling ‘Prague Functionalism – tradition and contemporary echoes’ in het ABC geopend. De opening wordt gevolgd door een toelichting op de expositie door Zdenek Lukeš, vooraanstaand Tsjechisch architectuurhistoricus en één van de samenstellers van de expositie. ‘Prague Functionalism’ toont voorbeelden van een bijzondere architectuurstroming die in en rond Praag alom aanwezig is en hedendaagse architecten beïnvloedt. Deze opening is de apotheose van de Haarlemse viering van de landelijk Dag van de Architectuur in het ABC.

21.00 uur
Uitgaan, vertier en rosse buurt

Evenement: Rondwandeling
Startpunt: ABC Architectuurcentrum
Adres: Groot Heiligland 47

Een stad als Haarlem leeft de hele dag. Met name de binnenstad is vanzelfsprekend een plek waar 24 uur dynamiek is. Mensen doorkruisen continu het centrum op weg naar hun huis, werk of school, doen boodschappen op de markt, gaan naar een voorstelling of pakken een filmpje, ploffen neer op een terrasje, zijn op zoek naar vertier of lopen verlangend naar de rosse buurt. Hoe die binnenstad ook ‘s avonds en ‘s nachts leeft en welke maatregelen er genomen worden ten aanzien van bijvoorbeeld veiligheid laten stadsgidsen zien tijdens een wandeling door het historische uitgaanscentrum rond de Grote Markt. De tocht eindigt bij de Jopenkerk, gelegen in Raaks, het nieuwe uitgaanscentrum van de binnenstad.

05.00 uur 23 juni (zie 22 juni 05.00 u.)
Stadsontwaken
Evenement: Rondvaart
Startpunt/afvaart: t.h.v. Spaarne 17
let op: Aanmelding vooraf noodzakelijk bij ABC, tel. 023 5340584. Maximaal 12 deelnemers. Kosten: 12,50 euro (aan boot te voldoen).