discussieavond over de toekomst van een bijzonder 'plein' in binnnenstad Haarlem
Lezing
20:00 - 22:00

Met als titel ‘Een “nieuwe” Nieuwe Groenmarkt, wat doen we er mee?’ organiseren De Pletterij, 37PK, Nieuwe Vide en ABC Architectuurcentrum Haarlem op dinsdagavond 7 mei van 20.00 tot 22.00 uur in De Pletterij een discussieavond. Aanleiding voor deze avond is het gegeven dat er rond de Nieuwe Groenmarkt twee actuele ontwikkelingen zijn:  de herinrichting van de openbare ruimte (door de gemeente Haarlem) en de verkoop van de Sint-Antonius van Paduakerk en de naastgelegen gebouwen (door het kerkparochie bestuur). Wat oorspronkelijk een herinrichtingsvraagstuk was, met o.m. plannen voor een fietsenkelder, is door de voorgenomen verkoop van de kerk en het autoluw maken van de binnenstad tevens een herontwikkelings- en herbestemmingsvraagstuk geworden.

Locatie: De Pletterij, Lange Herenvest 122 Haarlem
datum & tijd: dinsdagavond 7 mei, 20-22 uur (inloop 19.30)
toegang: 3,00 euro

De Pletterij, 37PK, Nieuwe Vide en ABC Architectuurcentrum Haarlem nemen het initiatief voor een discussie waarin zowel de herinrichting als de nieuwe bestemming worden betrokken, met als uitgangspunt: “De Nieuwe Groenmarkt is het sociale hart van de stad, midden in het commerciële centrum. Het biedt ruimte voor ontmoeting en bezinning in een gecommercialiseerde omgeving”.

Programma
Voor de pauze geeft Iskandar Serail namens de organiserende partijen aan wat de aanleiding van deze avond is. Kunstenaar Willem Hoebink, die is aangezocht om mee te denken over de ontwikkelingen van dit gebied, schetst een beeld van heden en verleden. Voormalig straatpastor Joris Opdam vertelt hoe door de eeuwen heen dit deel van Haarlem zich ontwikkelde tot ‘sociale boulevard’.

Na de pauze vindt een panelgesprek plaats met Wouter Veldhuis, architect, stedenbouwkundige bij Must, Dorine van Hoogstraten, Adjunct-directeur en erfgoedspecialist bij MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit  en Gabriël Verheggen, directeur ABC, Architectuurcentrum Haarlem.
Aansluitend volgt het gesprek met aanwezige publiek. Met deze bijeenkomst wordt mogelijk een start gegeven aan een publieke discussie over de ontwikkeling en inrichting van dit belangrijke stukje binnenstad.

De avond wordt geleid door Annemieke Windt en Geert-Jan Procee.