STAWON-slotmanifestatie met debat, prijsuitreiking en opening expositie
Manifestatie

 
Op vrijdagmiddag 13 april 2012 organiseert de STAWON (sinds kort onderdeel van BNA Onderzoek) in het ABC een feestelijke slotmanifestatie met als titel: ‘Een vooruitziende blik - de architect en de toekomst van de woningbouw’. Op het programma van deze officiële afsluiting van Stawon-werkzaamheden staan onder meer inleidingen van Peter Defesche, Helen van Duin, Dick van Gameren, Bart Mispelblom Beyer en Harm Tilman. Deze sprekers gaan met elkaar én met inzenders voor de STAWON-prijsvraag ‘Een vooruiziende blik’ in debat. Want ook de bekendmaking van de winnaar van de laatste STAWON-prijsvraag - en waarvoor architecten tot 2 april kunnen inzenden – is onderdeel van de middag. Deelname aan het symposium is gratis maar inschrijven vooraf bij de BNA is wel noodzakelijk. Aanmeldingen worden in volgorde van bijeenkomst behandeld.

Niemand weet precies hoe de toekomst van de woningbouw er uit gaat zien. Er zijn nog veel vragen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld: hoe gaan we om met de economische crisis en de gevolgen daarvan? Wat zijn de werkelijke kansen voor CO2-neutraal wonen, Cradle2Cradle en 0-energiewoningen? En gaat de woningbouw als discipline onherkenbaar veranderen of zelfs helemaal verdwijnen?
Ter gelegenheid van de slotmanifestatie op 13 april zijn leden van de voormalige STAWON (Stichting Architectenonderzoek Wonen en Woonomgeving) met een prijsvraag uitgedaagd hun visie te geven op de toekomst van de woningbouw in Nederland en daarbuiten én op de rol van de ontwerper daarin. De vooruitziende blik van de ontwerpers die hun visie insturen wordt beoordeeld door een deskundige jury. Deze bestaat onder anderen uit Dolf Dobbelaar (juryvoorzitter, architect en voorzitter Stawon), Edwin Oostmeijer (Oostmeijer projectontwikkeling) en Herman Zeinstra (architect, DOK Architecten). Afgezien van prijzengeld krijgen winnaar en genomineerden een plek op een expositie in het ABC.
In het kader van de prijsvraag, organiseert de voormalige STAWON naast de prijsuitreiking ook een inhoudelijk debat over dit onderwerp. Er wordt daarbij onder meer ingegaan op stellingen uit inleidingen van een vijftal sprekers en op visies uit de prijsvraaginzendingen. De vijf inleiders en panelleden bij het debat zijn Helen van Duin (directeur Projectontwikkeling de Principaal) en Harm Tilman (Hoofdredacteur de Architect) en de architecten Peter Defesche (OD205 architectuur), Dick van Gameren (Dick van Gameren architecten/hoogleraar woningontwerp TU Delft) en Bart Mispelblom Beyer (Tangram architecture en urban landscape).
 
Deze STAWON-slotmanifestatie is voor iedereen toegankelijk en is gratis. Aanmelden vooraf is wel noodzakelijk en kan door in te schrijven via de BNA of onderstaande link.