Haarlemse kinderen over de kunst van het mooi maken
Manifestatie

Sinds donderdag 15 januari is in het ABC Architectuurcentrum Haarlem de tentoonstelling “MooiMaken”, een productie van KidsKunst te zien. De getoonde werken zijn gemaakt door kinderen uit Haarlemse wijken. In een serie lessen hebben zij gewerkt onder leiding van lokale kunstenaars. Als werkwijze is gekozen voor een kunstzinnige invulling van het begrip ‘mooi maken’ van objecten, geïnspireerd op het werk van Nederlands kunstenaar Berend Strik. KidsKunst wil een brug slaan tussen de jeugd uit oude wijken en de voor de kinderen vaak onbekende kunstensector. De echte opening van deze expositie is woensdagmiddag 28 januari om 15.00 uur in het ABC. Speciale gasten zijn dan de nieuwe wethouder Jeroen van Spijk (o.m. Ruimtelijke Ordening) en veel jeugdige- en professionele kunstenaars die 'MooiMaken!' hebben gemaakt!

De tentoonstelling ‘MooiMaken!’ laat het resultaat zien van de creatieve ontdekkingstocht die kinderen samen met kunstenaars hebben gemaakt. De expositie toont het plezier van het zelf kunst maken om een verhaal te verbeelden. De kinderen volgden de lessen in de wijken waar zij zelf leven, op buurthuizen en in hun eigen school. De workshops stonden acht weken lang onder leiding van de Haarlemse kunstenaars: Yoshina Davelaar, Liesje van de Berk, Daniel Levi, Hesje Andersson, Claire Duval, Ineke Wertheim en Marjolein Wigbold. "De kinderen hadden het reuze naar hun zin. Zij ontwikkelden echt een eigen stijl en handschrift. Ik ben heel trots op hen. Het was een plezier met ze te mogen werken!”, vertelt kunstenaar Marjolein Wigbold.

Op de expositie in het ABC zijn (zelf-)portretten, wijkportretten, draadjesdoeken, versierde kragen, pulp objecten, zwart-wit schilderingen, dierafbeeldingen en kleurrijke collages te zien. Foto’s geven een beeld van de lessen op de verschillende locaties. KidsKunst MooiMaken! is georganiseerd rondom het oeuvre van de bekende Nederlandse kunstenaar Berend Strik die hedendaagse technieken combineert met ambachtelijke, oude technieken. Hij maakte furore met (persoonlijke) foto’s die hij voorziet van kleurrijke borduursels.

 

De activiteiten van KidsKunst maken deel uit van een landelijk project dat plaatsvindt in Utrecht, Haarlem, Amersfoort en Rotterdam.

Meer informatie: