Rondleidingen

Op vrijdag 11 september organiseert het ABC een fietsexcursie langs drie projecten in Schalkwijk uit de tentoonstelling GEBOUWDE TROTS. Tijdens de fietsexcursie zullen betrokken projectleiders en architecten ter plekke een toelichting geven en vertellen waarom zij juist over dit project zo enthousiast zijn. Uiteraard houden we ons tijdens de fietsexcursie aan de 1,5 meter en de andere coronamaatregelen. Deelnemen aan de fietsexcursie kan alleen op reservering. 

Datum: vrijdag 11 september, aanvang 14.00 uur, duur 2 á 2,5 uur
Startlocatie: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47
Kosten: € 7,50, ABC-vrienden en museumkaarthouders € 5
Aanmelding vooraf nodig bij het ABC: 023 5340 584 (dinsdag t/m zondag van 12-17 uur)

Tot half oktober staat in het ABC de tentoonstelling GEBOUWDE TROTS. 23 bedrijven uit de bouwwereld, sponsoren en relaties van het ABC, hebben wij gevraagd één project te kiezen, dat zij (mede) hebben gerealiseerd en waar zij als professional meer dan bijzonder enthousiast over zijn. De tentoonstelling geeft een beeld van 23 interessante, maar tegelijkertijd heel verschillende projecten, zowel binnen en als buiten de regio Haarlem. De fietsexcursie op 11 september biedt de mogelijkheid drie van deze projecten in Haarlem te bekijken en daarbij een toelichting te krijgen van architecten en projectleiders die direct bij het project betrokken zijn geweest. Zij vertellen over de ontstaansgeschiedenis en waarom in hun ogen het project zo bijzonder is. Voorafgaand aan de excursie wordt in het ABC een presentatie verzorgd over Haverleij, een unieke wijk in Den Bosch.

IJslandparkPré Wonen is trots op het project IJslandpark, een verrijking van Europawijk. Vier ellipsvormige woonblokken zijn rondom naar buiten geopend en omvatten elk een groen hofje met privétuinen. Uniek is de combinatie van sociale-huurappartementen en koopwoningen met een woonblok voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Het ontwerp van het woonpark is van Heren5 Architecten. Dennis Hooft van Pré Wonen verzorgt hier de rondleiding.

 

Hof van LeijhAan de Schipholweg wordt binnenkort de Hof van Leijh opgeleverd, een bijzonder gebouw met 130 appartementen waar wonen, zorg en welzijn samenkomen. Woningcorporatie Elan Wonen neemt met dit project, dat is ontworpen door architectenbureau FARO, afscheid van het idee dat ouderen alleen met leeftijdgenoten willen wonen. Hier wordt gestreefd naar een mix van jongeren en ouderen die naar elkaar omkijken, actief meedoen en wonen in een sfeer van betrokkenheid. De projectleider van Elan Wonen, Ruud Looman, verzorgt de toelichting.

 

VijverparkHet derde project dat wordt bezocht is Vijverpark, volgens makelaarskantoor Mooijekind Vleut de mooiste, meest diverse nieuwbouwwijk van Haarlem. Het is er lekker duurzaam wonen, fijn opgroeien en goed thuiskomen. Groen is een weldadig verbindende factor, de centrale vijver een super ontmoetingsplek. Vijverpark met een combinatie van appartementen en laagbouw maakt onderdeel uit van de nieuwe entree van Haarlem. Menno Monch (Mooijkind Vleut) en de architecte Svetla Stephanova geven hier uitleg.

 

HaverleijVoorafgaand aan de fietsexcursie zal in het ABC een presentatie plaatsvinden over de wijk Haverleij in Den Bosch. De Haverleij is heel anders dan alle andere Vinex-wijken uit dezelfde bouwperiode. Naar het idee van Sjoerd Soeters is het wonen geconcentreerd in negen moderne kastelen en het Slot Haverleij, met typisch middeleeuwse elementen in de architectuur. De kastelen staan verspreid in een groengebied met bos, een wetlands-natuurgebied, waterpartijen en een 18-holes golfbaan. John van den Heuvel zal vertellen over de ontstaansgeschiedenis en de betrokkenheid van BPD daarbij.