Rondleidingen

Op woensdag 2 september organiseert het ABC een fietsexcursie langs vijf Haarlemse projecten uit de tentoonstelling GEBOUWDE TROTS. Tijdens de fietsexcursie zullen betrokken projectleiders en architecten ter plekke een toelichting geven en vertellen waarom zij juist over dit project zo enthousiast zijn. Uiteraard houden we ons tijdens de fietsexcursie aan de 1,5 meter en de andere coronamaatregelen. Deelnemen aan de fietsexcursie kan alleen op reservering. 

Datum: woensdag 2 september, aanvang 14.00 uur, duur 2 á 2,5 uur
Startlocatie: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47
Kosten: € 7,50, ABC-vrienden en museumkaarthouders € 5
Aanmelding vooraf nodig bij het ABC: 023 5340 584 (dinsdag t/m zondag van 12-17 uur)

Tot half oktober staat in het ABC de tentoonstelling GEBOUWDE TROTS. 23 bedrijven uit de bouwwereld, sponsoren en relaties van het ABC, hebben wij gevraagd één project te kiezen, dat zij (mede) hebben gerealiseerd en waar zij als professional meer dan bijzonder enthousiast over zijn. De tentoonstelling geeft een beeld van 23 interessante, maar tegelijkertijd heel verschillende projecten, zowel binnen en als buiten de regio Haarlem. De fietsexcursie op 2 september biedt de mogelijkheid vijf van deze projecten in Haarlem te bekijken en daarbij een toelichting te krijgen van architecten en projectleiders die direct bij het project betrokken zijn geweest. Zij vertellen over de ontstaansgeschiedenis en waarom in hun ogen het project zo bijzonder is.

SpaarnekroonHet project Spaarnekroon vlak bij de Melkbrug herbergt zes nieuwe appartementen van 200 tot 275 m2. Toch oogt het als vier aparte gebouwen en is de historische uitstraling bewaard door behoud van de belangrijkste oorspronkelijke gevels. John Moors van Horsman en Co geeft hier de toelichting.

 

ScheepmakerskwartierDoor sterke onderlinge verschillen in hoogte, kleur, materiaal en architectonische expressie heeft INBO de architectuur van het Scheepsmakerskwartier willen laten aansluiten bij het voormalige werfkarakter van het gebied. Het samenspel tussen de toekomstige bewoners en de architecten heeft de woningen tot een plek van ultiem woongenot gemaakt naar het idee van de bewoners. Wilco van Oosten van INBO zal hierover tijdens de fietstocht meer vertellen.

 

De ScheepmakerDe Scheepmaker is een nieuw bijzonder project aan het Spaarne van Wibaut projectontwikkeling. Het gesprek met de buurt is serieus gevoerd, met oog voor hun zorgen en hun kennis. Volgens de architect Joeri van Ommeren zijn hier 55 unieke woningen samengesmeed tot één krachtig gebouw: een mooie vertaling van eigentijdse woningbouw met een industrieel karakter.

 

ZocherzichtHet kantoor aan de noordkant van het station stond jarenlang leeg. Het bleek moeilijk er een nieuwe functie voor te vinden. De opgave was het gebouw weer levendig en uitnodigend te maken voor zowel de nieuwe huurders als de voorbijgangers. Wouter Kabbes van MOKA-architecten zal vertellen dat dit in het project Zocherzicht is gelukt door uitnodigende horeca en een nieuw kantoorconcept te combineren met één gemeenschappelijke entreeruimte.

 

Deo NeoPeter van Rheenen (AM Wonen) en Dana Ponec (Ponec de Winter) zijn trots op het project Deo Neo omdat de binnenstedelijke ontwikkeling naadloos is ingepast in de bestaande buurten Frans Hals en Kleverpark. Ook is het oorspronkelijke hoofdgebouw van het Johannes De Deo Gasthuis gerenoveerd tot woonvoorziening met service en zorg. Deo Neo is knus en intiem, maar de binnenpleinen en lage bebouwing geven tegelijkertijd een gevoel van ruimte.