16/10: excursie naar Amsterdamse Waterleidingduinen en Waternet productiegebouw
Rondleidingen

Op vrijdag 16 oktober organiseert het ABC een fietsexcursie door de waterleidingduinen met tevens een bezoek aan het waterproductiebedrijf Leijduin. Een uniek bezoek omdat dit bedrijf normaal gesproken niet toegankelijk is voor bezoekers. Waternet verzorgt de levering van drinkwater aan ruim een miljoen mensen in Amsterdam en omstreken. In de Amsterdamse Waterleidingduinen, wordt voorgezuiverd Rijnwater ingebracht dat samen met regenwater wordt gefilterd door het duinzand.

Datum: Vrijdagmiddag 16 oktober van 14.00 tot ca 16.00 uur
Startlocatie: ingang bij Uitspanning De Oase, Eerste Leijweg 9, 2114 BH Vogelenzang
Kosten: € 7,50  (ABC Vrienden € 5,- op vertoon van vriendenpas) ter plaatse gepast te voldoen.
LET OP: inschrijving noodzakelijk bij ABC tel. 023 534 05 84 (di.-zo. 13.00-17.00 uur) Het aantal deelnemers is maximaal 20 personen. Bij De Oase is parkeergelegenheid voor de auto. Fietsen worden eventueel gratis beschikbaar gesteld. Graag aangeven wanneer u daarvan gebruik van wilt maken of liever met uw eigen fiets komt.

 

Tijdens de excursie vertelt André Burger, Procesvoering technoloog bij Waternet over de waterzuivering en opvang van water. De karakteristieke reservoirs, zichtbaar vanaf de Leidsevaart zullen worden bezocht. Het pompstation Oranjekom ligt aan het gelijknamige duinmeer in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Sinds 1853 betrekt Amsterdam vanuit dit natuurgebied drinkwater; het is daarmee het oudste drinkwatergebied van Nederland. Vanuit het verzamelbekken "de Oranjekom" werd water gepompt naar de filtergebouwen op het dichtbij gelegen landgoed Leiduin.
De fietsexcursie Waterleidingduinen vindt plaats in het kader van de ABC-tentoonstelling ‘NAAR ZEE - het DNA van 4 badplaatsen’. Deze tentoonstelling loopt nog tot en met 12 oktober. Voor meer informatie over de expositie zie: http://www.architectuurhaarlem.nl/node/1145