Fietsexcursie naar woonhuis Al-Light en Provinciehuis op vrijdag 15 april
Rondleidingen

In aansluiting op de tentoonstelling Het licht zien! organiseert het ABC op vrijdagmiddag 15 april een fietstocht, eindigend met een lezing over daglichtarchitectuur in het ABC. De fietstocht gaat langs twee bijzondere projecten van daglichtarchitectuur in Haarlem: een bijzondere tussenwoning in de Leidsezijstraat en Paviljoen Welgelegen. 

Datum: vrijdag 15 april
Tijd: 14:00 – 16:30 uur
Start: Leidsezijstraat, zijstraat van de Westergracht naast de Bavoschool
Afsluiting: ABC Architectuurcentrum
Kosten deelname: € 5,00
Maximaal aantal deelnemers: 20 personen.  

Het eerste project dat bezocht wordt is de bijzondere tussenwoning Al-Light in de Leidsezijstraat in Haarlem, een smalle straat met beperkte daglichttoetreding. Via drie strategisch op het dak geplaatste lichtkokers dringt het daglicht toch verrassend diep in alle hoeken van de woning door. In 2010 kreeg de woning een  landelijke prijs, de Dutch Daylight Award. De rondleiding wordt verzorgd door Henri Borduin, de architect van het huis.
Heel anders is het verhaal bij het tweede gebouw dat we gaan bezoeken, Paviljoen Welgelegen, nu het provinciehuis. Eind 18e eeuw liet bankier en kunstliefhebber Henry Hope het paviljoen bouwen. De gloeilamp was nog niet uitgevonden, daarom kregen zijn schilderijen in de zalen indirect zonlicht via dakopbouwen zonder vloer. Later zijn die opbouwen verwijderd en werd het dak gesloten. Bij de renovatie in 2008 kreeg Welgelegen echter zijn lichtopbouwen terug en nu komt er weer volop daglicht van boven in de zalen.
De middag wordt afgesloten in het ABC, waar een rondleiding door de tentoonstelling volgt en de architect Sander Mirck vertelt over zijn ervaringen met daglichtarchitectuur.