Rondleidingen

Op vrijdag 8 april organiseert het ABC een fietsexcursie langs bijzondere woonprojecten aan het Spaarne. Architect Tako Postma van INBO zal rondleiden bij het Scheepsmakerskwartier en Jurgen van der Ploeg van FARO-architecten vertelt bij de Mariastichting en bij het Droste-terrein. Architect Patrick Fransen verzorgt de toelichting bij het project Schoolenaer, een ontwerp van de voormalige architectuurstudio van Herman Herzberger. De fietstocht staat onder deskundige leiding van sociaal-geograaf Bert Harmsen en gaat ook nog langs andere bijzondere woonprojecten aan het Spaarne, zoals De Gravinnehof en Spaarnoog.

Datum: Vrijdag 8 april
Start: 14.00 uur plein midden in de nieuwbouw van de Mariastichting aan de Bellevuelaan, afsluiting rond 16.15 uur op het Drosteterrein.
Kosten: € 7,50 (ABC-vrienden € 5,-) – liefst gepast betalen
Aanmelding: noodzakelijk bij ABC tel. 023 5340584 (dinsdag tot zondag 13-17 uur)

Eeuwenlang was het Spaarne de levensader van Haarlem. En nog steeds slingert de rivier fraai door de stad. Wonen aan het Spaarne is voor velen een ideaal. Op unieke locaties langs het Spaarne zijn de afgelopen jaren bijzondere woningbouwprojecten gerealiseerd, die we tijdens de fietstocht gaan bezoeken. Veel bedrijvigheid langs het Spaarne is in de loop van jaren verdwenen. De chocoladefabriek Droste en ziekenhuis de Mariastichting werden verplaatst, maar de meest markante gebouwen zijn behouden en worden nu gecombineerd met nieuwbouw. Recent is ook naast de molen Adriaan het Scheepsmakerskwartier gerealiseerd. De oevers van het Spaarne hebben zo een nieuw aanzien gekregen. Op het oude Paswerkterrein in de groenstrook tussen Spaarne en Schalkwijk is het verrassende autoluwe wijkje Schoolenaer ontstaan. En natuurlijk is er tijdens de fietstocht ook aandacht voor de bijzondere woonprojecten die architect van Loghem al voor de oorlog in de Zuiderhout langs het Spaarne heeft gerealiseerd.

NB.: Tot en met 10 april loopt in het ABC-architectuurcentrum nog een tentoonstelling van FARO-architecten, zie http://www.architectuurhaarlem.nl/node/1190