excursie naar bijzondere badplaats
Rondleidingen

Datum: Vrijdagmiddag 18 september (was oorspronkelijk 4/9)
Start: 13.00 uur bij ABC (of om 13.45 uur bij raadhuis Velsen)
Duur en lengte: programma tot ca. 17.00 / 17.30 uur; vanuit ABC ca. 35 km (vanuit Velsen 10 km)
Kosten: € 7,50 inclusief drankje na afloop (ABC Vrienden € 5,-)
Aanmelding: noodzakelijk bij ABC tel. 023 534 05 84 (di.-zo. 13.00-17.00 uur)

Op vrijdagmiddag 18 september kan op de fiets nader kennis worden gemaakt met IJmuiden, een wel zeer bijzondere kustplaats. De fietstocht staat onder leiding van Jacques Warmerdam, die als stedenbouwkundige bij de gemeente Velsen alles kan vertellen over verleden, heden en toekomst van IJmuiden.

IJmuiden is een plek van rauwe schoonheid. Stoer vanwege de haven en industrie. Met een avontuurlijk strand waar volop ruimte is voor wind- en watersport. Met brede duinen vol bunkers en een zee waar altijd een enorm schip langs de pier verdwijnt aan de horizon. Met ruige havens, een enorm sluizencomplex en veel vissersboten, jachten en schepen. IJmuiden is ontstaan bij het graven van de Noordzeekanaal en is deels afgebroken tijdens de tweede wereldoorlog. Door deze geschiedenis en de combinatie van strand en duinen met zware industrie en drukke havenactiviteiten onderscheidt IJmuiden zich van veel andere kustplaatsen. De fietstocht zal onder meer gaan door nieuwere en oudere delen van IJmuiden, langs de vissershaven, de  oorlogsbunkers en eindigen bij Marina Seaport en het Kennemerstrand.

De fietstocht start om 13.00 uur bij het ABC maar deelnemers kunnen ook om 13.45 uur aansluiten bij het raadhuis van Velsen in IJmuiden. De tocht wordt tussen 16.30 en 17.00 uur afgesloten met een drankje bij Holiday Inn aan het Kennemerstrand. Let op: Vanuit Haarlem is de fietstocht heen en terug circa 35 kilometer lang (vanaf het raadhuis van Velsen v.v. circa 10 kilometer).

De fietsexcursie IJmuiden RAUW AAN ZEE vindt plaats in het kader van de ABC-tentoonstelling ‘NAAR ZEE - het DNA van 4 badplaatsen’. Naast IJmuiden richt deze tentoonstelling zich ook op Zandvoort, Bloemendaal en Wijk aan Zee, vier badplaatsen met ieder een eigen identiteit. Deze tentoonstelling loopt nog tot en met 30 september. Voor meer informatie over de expositie zie: http://www.architectuurhaarlem.nl/node/1145