Fietstocht langs Haarlemse waterwerken

Rondleidingen
13:30-16:30

Op vrijdag 31augustus organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem voor de tweede keer een fietstocht langs waterwerken in Haarlem. In- en rond de stad zijn overal gemalen, dijken, sloten, dammen en vaarten, maar hoe zorgen die er samen voor dat we droge voeten houden?

Datum: vrijdag 31 augustus 2018
Start: ontvangst om 13.30 bij expo Droge Voeten in ABC, start tocht om 14:00 uur
Einde: Spaarnepontje Belgiëlaan circa 16:30 uur
Kosten € 7,50, Museumkaart en ABC vrienden € 5
Vooraf aanmelden bij het ABC is noodzakelijk, tel 023-5340584 (dinsdag tot zondag 12-17 uur)
Tip: neem wat te drinken mee.

Droge voeten en schoon water. Daar moeten alle waterwerken samen voor zorgen. Ze moeten ons beschermen tegen overstromingen en de waterstand in polders en woonwijken  op peil houden. Daarnaast moet het water in plassen, grachten en sloten schoon en gezond blijven. Hoe wordt dat bereikt? Wat is het verschil tussen een polder- en een weidemolen en wat is de functie van een dam en een stuw? Hoe beïnvloedt het waterpeil de CO2 uitstoot? Hoe worden hoosbuien verwerkt? Maar ook wat moet er gebeuren in perioden van langdurige droogte? Dikwijls rijden we achteloos langs sluizen, gemalen, dijken en duikers en weten we nauwelijks wat over de werking ervan. Tijdens de fietstocht - georganiseeerd en uitgezet door Bob van Nunen, worden allerlei verschillende waterwerken in de stad en in de polders rond Schalkwijk bekeken. Peter Vroom (Watersysteembeheerder bij Rijnland) en Bert Schuring (Algemene Waterschapspartij) fietsen mee om ter plekke deskundige uitleg te geven.

De fietstocht sluit aan bij de tentoonstelling “Droge Voeten” in het ABC Architectuurcentrum. Drie fotografen Hans Peter Fölmi, Chris Hoefsmit en Bob van Nunen hebben naar eigen inzicht en op geheel eigen wijze en stijl waterwerken gefotografeerd. De foto’s tonen de grote verscheidenheid  aan gemalen, sluizen en duikers in Haarlem en Zuid-Kennemerland. De expositie is nog tot 9 september te zien in het ABC.

Voor enthousiastmerend verslag in de Heemsteder van de tocht op 17 augustus zie onderstaande link

Meer informatie: