Rondleidingen

Op zondag 30 april organiseert het ABC een fietsexcursie langs 11 bouwwerken in Haarlem. Deze 11 bouwwerken zijn creaties van architecten die ooit rijksbouwmeester of stadsbouwmeester zijn geweest. Architectuurhistoricus Drs Mariette Polman zal bij alle bouwwerken een toelichting geven.  Prof Ir Thijs Asselbergs zal een korte rondleiding in De Koepel verzorgen.

Datum: zondag 30 april 2017
Start: 14.00 uur ABC, Groot Heiligland 47
Kosten: € 7,50 (ABC-vrienden € 5,-)
Aanmelding: noodzakelijk bij ABC tel. 023 5340584 (dinsdag tot zondag 13-17 uur)
 
Atelier Rijksbouwmeester bestaat 25 jaar. In het ABC is een expositie “Rijk aan ontwerpkracht” gewijd aan dit jubileum. De expositie is gemaakt door het Atelier Rijksbouwmeester en belicht alle facetten van het werk van de Rijksbouwmeester en de ontwikkeling van de functie van de Rijksbouwmeester in de afgelopen 25 jaar. De expositie is door het ABC zelf van een Haarlems tintje voorzien door een overzicht te presenteren van bouwwerken in Haarlem die zijn ontworpen door architecten die in hun leven rijksbouwmeester zijn geweest. Dat zijn er 8: Willem Metzelaar, Gustav Bremer, Cornelis Peters, Joseph Crouwel, Gijsbert Friedhoff, Frits van Dongen, Liesbeth van der Pol en Koen van Velsen. In de expositie wordt ook werk getoond van drie Haarlemse stadsbouwmeesters: Thijs Asselbergs, Joop Slangen en Max van Aerschot.
 
De fietstocht gaat langs alle 11 bouwwerken en er wordt ook een bezoek aan De Koepel gebracht, waar oud stadsarchitect Thijs Asselbergs, een van de initiatiefnemers van de Stichting Panopticon, een korte rondleiding zal verzorgen.  
 
De expositie “Rijk aan ontwerpkracht” is te zien tot en met zondag 7 mei 2017.