Langs het werk van de gemeente-architecten van Velsen 1902-1998
Rondleidingen

Zondagmiddag 4 september organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem van 14.00 tot ca. 16.30 uur een fietstocht langs gebouwen in Velsen die ontworpen zijn door de vier gemeente-architecten: D. Kramer, J.P. Koopen, H.J. Peters en S. Schaafsma. Tijdens deze fietsexcursie geeft Siem Schaafsme bij een aantal gebouwen ter plekke deskundig commentaar. Schaafsma was gemeente-architect van 1980 tot 1998. Deelname aan deze bijzondere excursie, die start bij het voormalig raadhuis Velsen-Zuid (Torenstraat 7), bedraagt € 7,50 (€ 5,00 ABC-vrienden). Aanmelding vooraf is noodzakelijk. De excursie is één van de activiteiten die het ABC rond de tentoonstelling “Van neorenaissance tot postmodernisme” organiseert.

datum: zondagmiddag 4 september 2016
tijd: 14.00 uur – 16.30 uur
startlocatie: Torenstraat 7, Velsen-Zuid (voormalig raadhuis)
kosten: € 7,50 per persoon, € 5,00 pp (vrienden ABC) – ter plaatse liefst gepast betalen
Let op: aanmelden noodzakelijk vóór donderdag 1 september 2016 a.s. via: info@architectuurhaarlem.nl of 023 5340584

Over de excursie
De fietsexcursie voert langs een selectie van gebouwen van de verschillende gemeentearchitecten en gaat van Velsen-Zuid via Driehuis en Santpoort naar Velserbroek (grens Haarlem-Noord). In Velsen-Zuid wordt het voormalig raadhuis bezocht (startpunt).
Siem Schaafsma leidt vervolgens de tocht en geeft toelichtingen bij en over de totstandkoming van verscheidene gebouwen maar bijvoorbeeld ook over het beschermd dorpsgezicht Velsen, de begraafplaats De Biezen en de stedenbouwkundige opzet van Velserbroek. Aanmelden kan tot en met 1 september via info@architectuurhaarlem.nl of telefonisch van di.-zon., 13.00-17.00 uur bij het ABC: tel. 023 5340584

Over de expositie
De tentoonstelling 'Van neorenaissance tot postmodernisme', die van vrijdag 29 juli tot en met zondag 25 september in het ABC staat opgesteld, laat gerealiseerde ontwerpen zien van de vier architecten die bij de gemeente Velsen werkzaam waren in de periode 1902 tot 1998. Deze architecten hadden destijds niet alleen een adviserende rol maar ontwierpen zelf ook gemeentelijke gebouwen zoals scholen, bibliotheken, kantoren én woningen. De laatste gemeente-architect Siem Schaafsma heeft een boekje en een expositie samengesteld over zijn werk en dat van zijn drie voorgangers, de architecten Kramer, Koopen en Peters. De tentoonstelling besteedt aandacht aan de gebouwen van hen aan de hand van kaarten, foto’s en maquettes. Bovengenoemd boekje is voor € 7,50 verkrijgbaar bij het ABC.