in kader expo Wijk-te-Kijk
Rondleidingen

Op vrijdag 2 november om 13.30 uur en op zondag 4 november om 11.30 uur  organiseert het ABC een fietsexcursie door Haarlem Zuid West. Deze fietsexcursie staat in het teken van de wijk-te-kijk-expositie “Haarlem Zuid West, wonen en werken langs de lijn” die op dit moment is te zien in het ABC .

Datum: vrijdag 2 november 2018 en zondag 4 november 2018
Start: op vrijdag om 13.30 uur en op zondag om 11.30 uur op het Emmaplein
Kosten: € 7,50 (ABC-vrienden € 5,-)
Aanmelding: noodzakelijk bij ABC tel. 023 5340584 (dinsdag tot zondag 13-17 uur)

Al ruim 25 jaar organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem Wijk te Kijk tentoonstellingen.  Deze Wijk te Kijk gaat over Haarlem Zuid West. Haarlem Zuid West is vooral een woonbuurt. Toch zijn er langs de spoorlijn ook veel bedrijven aanwezig. Haarlem Zuid West is het stadsdeel van bekende Haarlemse iconen zoals de Nieuwe Bavo, de (onlangs gesloopte) NZH-remise, Haarlem Hoog en het zwembad de Houtvaart.

In de afgelopen jaren hebben zich in Haarlem Zuid West belangrijke veranderingen voorgedaan, zoals de ontwikkeling rond het oude Expeditieknooppunt (EKP) aan de Westergracht: Plaza West, de transformatie van de NZH remise in een woonwijk met een supermarkt: De Remise, de sloop van het kantoorgebouw van de AWVN op de hoek van de Westelijke Randweg en de Leidsevaart en de woningnieuwbouw op die plek: Stack&Duet.

De fietstocht begint op het Emmaplein. Daar zal een toelichting door Marissa Beretta worden gegeven op de plannen die leven over de herinrichting van het gebied direct rond de Nieuwe Bavo. Daarna fietsen we naar het spoorhuisje aan de Koppestokstraat waar Casper de Canne een toelichting zal geven op de plannen van bewoners dit huisje van de ondergang te redden. Daarna fietsen we onder leiding van Albert van der Stelt, stedenbouwkundige van de gemeente Haarlem onder andere door het Remise-gebied en langs interessante plekken uit de gemeentelijke Ontwikkelvisie voor dit gebied. De fietstocht wordt afgesloten met bezoeken aan het nieuwbouwproject Stack & Duet (toelichting door de architect Robert Mulder, onder voorbehoud) en de volkstuin Nooit Rust (toelichting door de voorzitter van het bestuur van Nooit Rust, Paula Frederiks, onder voorbehoud)

Raadpleeg voor meer informatie over activiteiten van het ABC:  www.architectuurhaarlem.nl

De wijk-tekijk expositie “Haarlem Zuid West: wonen en werken langs de lijn” is te zien tot en met zondag 20 januari 2019.