Rondleidingen
13:00-16:00 (ontvangst v.a. 12.30 uur)

LET OP: Deze fietstocht is geannuleerd. I.v.m. voorzorgsmaatregelingen betreffende een risicogroep, wordt de fietstocht Vitaal Wonen met locatiebezoek 'ouderenhuisvesting' uitgesteld tot nader te bepalen datum.

In het kader van de expositie VITAAL WONEN organiseert het ABC op vrijdagmiddag 13 maart een fietstocht. Tijdens deze fietstocht worden vier projecten (woonvormen) bezocht waar ouderen op verschillende wijze wonen en zijn gehuisvest: de Janskliniek, Overspaarne, Houdt Vaart en in het Hofje van Codde en Beresteyn. Steeds zullen betrokkenen een toelichting geven en bestaat de mogelijkheid rond te kijken.

vertrekpunt: ABC, Groot Heiligland 47 (bij de tentoonstelling)
tijd: 12.30-13.00 ontvangst en mogelijkheid expositie te bezichtigen
start en duur: 13:00-ca.16:00 uur
kosten: 7,50 euro (Museumkaart en ABC-vrienden 5) - graag gepast te voldoen of met pin
aanmelden via: management@architectuurhaarlem.nl o.v.v. fietstocht 13 maart of tel. 023 534 05 84 (di.-zon 13.00-17.00 u.)

achtergrond
Het ABC Architectuurcentrum Haarlem bestaat 30 jaar. Dat wordt gevierd met een bijzondere wijk-te-kijk tentoonstelling: Vitaal Wonen, nieuwe woonvormen voor senioren. Ouderen van nu wonen zelfstandig of in een verpleeghuis. Tussen deze twee uitersten is er niet veel keus. Kunnen we inspiratie opdoen bij het traditionele hofje om nieuwe woonvormen te realiseren? Via de klassieke Haarlemse hofjes en de bejaardenhuizen uit de jaren ’60 reizen we in deze expositie naar heden en toekomst. Ouderen blijken creatief in het bedenken van nieuwe woonvormen: woongroepen voor gelijkgestemden, als Houdt Vaart en Lieflijk Indië. Krasse Knarren verenigen zich om eigentijdse hofjes te laten bouwen. Drie generaties onder een kap kan ook, of een Kangoeroewoning voor oma in de tuin. De huidige generatie ouderen wil zelf uitvinden en bepalen hoe zij oud wordt.
.
De fietstocht op 13 maart verschaft een kijkje bij verschillende woonvormen in Haarlem. De tocht wordt georgansieerd in nauwe samenwerking met Kennemerhart . Kennemerhart is de organisatie in de regio Kennemerland die verschillende diensten biedt op het gebied van wonen, (thuis)zorg en welzijn aan mensen die ouder worden of ouder zijn.