Haarlem en ik, een expositie voor en door Haarlemmers
Verlengd t/m 5 september!
Expositie

In 2020 bestond de stad Haarlem 775 jaar. Zo'n verjaardag verdient een bijzonder cadeau en daarom bedachten Willemijn Faber en Cilia Tel van Artvark het project Haarlem en ik. Alle Haarlemmers maken samen één groot kunstwerk voor de stad, bestaande uit honderden kleine zigzagboekjes (leporello’s) met verhalen, tekeningen, schilderingen die bij elkaar een ‘vriendenbibliotheek’ vormen. In het ABC kun je van 19 juni t/m 31 juli een selectie van deze kunstwerkjes komen bewonderen.

Iedereen die mee wilde doen aan het cadeau voor de stad, kreeg een lege leporello om deze te vullen met haar of zijn  bijdrage. Een verhaal, borduurwerk, aquarel, stripverhaal, collage, alles was toegestaan zolang het maar een raakvlak had met het thema Haarlem en ik.

Op 23 november, de dag waarop Haarlem 775 jaar geleden haar stadsrechten ontving, werd het cadeau, de tot dan toe ingeleverde boekjes, aan burgemeester Jos Wienen overhandigd. Hij schonk nog diezelfde dag de collectie aan Museum Haarlem.

Inmiddels is het geschenk aan de stad uitgegroeit tot bijna 800 leporello's. Van kleuters tot hoogbejaarden, van kunstenaars tot amateurs, van beroemde Haarlemmers tot onbekende grootheden: iedereen is vertegenwoordigd.

Vanaf 19 juni zijn deze 800 individuele kunstwerkjes zes weken lang te zien op vijf locaties in Haarlem, waaronder het ABC. Bezoek dus vooral ook Kunst Centrum Haarlem, De Vishal, KZOD De Kloostergangen en natuurlijk Museum Haarlem.