Energietransitie: ‘Los van het aardgas’
Expositie

Op donderdag 12 april opent om 17:00 uur Joke Geldhof, gedeputeerde provincie Noord-Holland Ruimtelijke Ordening en Wonen samen met Floor Roduner, wethouder Wonen gemeente Haarlem in het ABC de expositie IN HAARLEM STAAT EEN HUIS. Dit is de eerste ABC-expositie in een reeks van vier waar verscheidene aspecten van de ‘transitie naar duurzaamheid’ worden belicht. Voor #1 staat de energietransitie centraal: Wat staat ons te wachten wanneer we ‘Los van het aardgas’ gaan? Wat betekent dat voor ons huis? Welke invloed heeft dat op de architectuur? Hoe gaan we straks bestaande (monumentale) en nieuwe woningen verwarmen en hoe krijgen we heet water? Maar ook: wat kunnen wij zelf als particulier eigenaar of huurder doen?

Het huis waar we nu in wonen, is ‘aangetakt’ op vele installaties (water, gas, elektra, riool) en zowel fysiek in de grond als door de lucht verbonden met talrijke netwerken. In het kader van wat wordt aangeduid als ‘transitie naar duurzaamheid’ gaat er veel veranderen met die netwerken. Voor IN HAARLEM STAAT EEN HUIS #1 wordt ingezoomd op de energietransitie en de gevolgen daarvan. De expositie toont de complexiteit van de verandering wanneer we van het aardgas afgaan, wat de stand van zaken is, welke technieken er zijn en hoe die worden toegepast. Gedurende de tentoonstellingsperiode (12 april t/m 2 juli) is er een uitgebreid programma met o.a. lezingen en discussies. Tijdens de Dag van de Architectuur op 2 juni zijn er ook openstellingen van o.m. een aantal woningen en voorbeeldprojecten. 

IN HAARLEM STAAT EEN HUIS #1 gaat dus over de ‘Energietransitie’. Deel #2 zal gaan over de problematiek van ‘Klimaat & Water’ en #3 over ‘Consumptie & Afval’. Tot slot zal deel #4 de invloed van digitale netwerken, zoals bijvoorbeeld het ‘internet of things’, op ons huis belichten.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door onder meer: Gemeente Haarlem - Provincie Noord-Holland - Pure Energie Fonds – Alliander - Stichting. Huizenaanpak – Techneco – Ymere - Pré Wonen