Een kleine tentoonstelling met een aantal villa’s in Bergen (NH) van bekende architecten uit Haarlem en de regio, onder wie Thijs Asselbergs, Reinald Bosman, Han van Loghem en Sjoerd Soeters.
Expositie

Bergen (NH) is een prachtig villadorp. Deze kleine tentoonstelling laat een aantal villa’s zien die ontworpen zijn door bekende architecten uit Haarlem en de regio, onder wie Thijs Asselbergs, Reinald Bosman, Han van Loghem en Sjoerd Soeters. De mini-expositie geeft daarmee een indruk van wat Bergen aan bijzondere architectuur te bieden heeft.

In het kader van deze tentoonstelling organiseert het ABC een lezing in het ABC op dinsdag 11 juni en een architectuurexcursie in Bergen op zaterdag 22 juni.

Lezing door architect Maarten Min van Min2 bouw-kunst op 11 juni
Maarten Min zal hierin toelichting geven op de gebouwen uit zijn boek Bergen architectuur - De Amsterdamse School voorbij. Speciale aandacht zal hij daarbij besteden aan het door Min2 bouw-kunst ontworpen Dune House.

Datum: dinsdag 11 juni
Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Entree: € 7,50 (€ 5,00 met Museumkaart, ABC-Vriendenpas en Haarlempas)

Architectuurexcursie op de fiets door Bergen (NH) op 22 juni
Op zaterdag 22 juni organiseert het ABC in samenwerking met Min2 bouw-kunst een architectuurexcursie langs villa’s in het voormalige kunstenaarsdorp Bergen. Op de fiets voert de route langs diverse architectonische hoogstandjes uit verschillende perioden en in diverse bouwstijlen. Uiteraard komen daarbij ook villa’s van Haarlemse architecten aan bod. Maar ook wordt het beroemde Amsterdamse School-wijkje Park Meerwijk bezocht. Bij een aantal bewoners mogen we een kijkje in hun woonhuis nemen. Sjoerd Soeters zal een rondleiding verzorgen door één van de bijzondere villa’s, die hij in Bergen heeft ontworpen. De excursie wordt begeleid door de architecten Maarten Min (Min2) en Henk Meijer (ABC). 

Datum: zaterdag 22 juni

  • Verzamelen: 9.30 uur op het terrein naast restaurant Julie’s, Breelaan 6 in het centrum van Bergen.
  • Afronding excursie: rond 16:30 uur in het centrum van Bergen.
  • Lengte fietstocht: ca. 15 km kilometer.
  • Vervoer heen/terug Bergen: met eigen auto of OV.
  • Kosten: € 30,00 per persoon*. Dit is inclusief koffie/thee en lunch, maar exclusief eventuele OV-fiets en vervoer naar- en van Bergen. 
  • Fiets: eigen fiets meenemen of een OV-fiets huren op station Alkmaar. 
  • Bereikbaarheid met het OV
    Je kunt ook met het openbaar vervoer naar Bergen komen. Voor de reis naar Bergen met het OV moet je ongeveer 90 minuten uittrekken (trein Haarlem - Alkmaar, vervolgens bus 166 naar bushalte Plein in Bergen).
  • Een andere optie is reizen met de trein naar Alkmaar, daar een OV-fiets huren (€ 4,55) en 25 minuten fietsen naar het verzamelpunt. 

Alle deelnemers krijgen voor 22 juni nog uitgebreide informatie over de reismogelijkheden, parkeren, fietshuur, verzamelpunt, lunch etc.

* Museumkaart, ABC-vriendenpas en Haarlempas niet van toepassing.