18/12: opening expo DROOMBOEK door CEES DAM als aftrap manifestatie
Expositie

Opening: vrijdagmiddag 18 december 2015 om 16:00 uur door Cees Dam
Expositieperiode: 18 december 2015 t/m 27 februari 2016
Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, HAARLEM
 

Op vrijdagmiddag 18 december om 16.00 uur opent architect Cees Dam in het ABC de expositie ‘Het Nieuwe Dromen: anders kijken naar Haarlem’. Op deze tentoonstelling, die tot en met 27 februari 2016 te bezichtigen is, besteedt Stichting Het Nieuwe Dromen op uitdagende wijze aandacht aan dromen, ideeën en wensbeelden over nieuwe bestemmingen voor leegstaande panden en oplossingen voor ongebruikte ruimte in Haarlem. Daarbij wordt iedere Haarlemmer uitgedaagd mee te dromen.

Stichting Het Nieuwe Dromen is sinds begin 2015 actief bezig om aandacht te vragen voor onbenut gelaten mogelijkheden in de stad. Want hoewel Haarlem een aangename betoverende stad is, kent ook Haarlem genoeg uitdagingen. Zo is er in Haarlem sprake van onder meer leegstand, is er een toenemende toeristische druk op de binnenstad, is er krapte op de woningmarkt en bestaat er onzekerheid over wat de consequenties zijn van toekomstige ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld retail en e-commerce.
Door het publiek uit te dagen anders te kijken, wil de stichting het Haarlem van morgen helpen te visualiseren. Zo wordt op de website www.hetnieuwedromen.nl in kaart gebracht welke panden in de stad leeg staan en wordt getoond waar ruimte is voor ontwikkeling. Op dit platform kunnen Haarlemmers zelf hun dromen en ideeën over een beoogde ontwikkeling kenbaar maken en met anderen delen.
Dat kan ook in het zogenoemde Droomboek. Dit boek heeft al vanaf maart 2015 iedere week bij een andere Haarlemmer op het nachtkastje gelegen. Het resultaat is een kunstwerk, met ruim 25 uiteenlopende opgetekende dromen. Een boek boordevol kunst, interessante visies, creativiteit en inspiratie. Dit Droomboek is voor de ABC-tentoonstelling ‘Het Nieuwe Dromen: anders kijken naar Haarlem’ het uitgangspunt. Op de expositie zijn alle bijdragen die voor het boek zijn gemaakt te zien. Zo wordt er gedroomd over de Koepel, het slachthuisterrein en het sterrencollege, maar ook over openbare ruimte in de binnenstad. Daarbij kan het publiek zelf – geïnspireerd door de dromen van anderen - ook zijn of haar droom op de expositie delen. In de maanden januari en februari worden nog diverse activiteiten in het kader van deze expositie georganiseerd. Voor meer info zie ABC-website en die van Stichting het Nieuwe Dromen!