A-Imagination in Architectuur - Over Artificiële intelligentie (AI), verbeelding en werkelijkheid
Expositie

Vanaf 14 april tot en met medio september presenteert het ABC het project ‘A-imagination in Architectuur; over Artificiële intelligentie (AI), verbeelding en werkelijkheid’. Naast een expositie in twee zalen, bestaat dit project uit een serie lezingen/bijeenkomsten en workshops waarbij verbeeldingskracht en toepassingsmogelijkheden van Artificiële intelligentie in de architectuur worden getoond en belicht. De expositie laat zien dat met AI autonome architectonische kunstwerken kunnen worden gerealiseerd en óók dat AI een inspirerend hulpmiddel is bij hedendaagse ontwerpopgaven. 

Op de tentoonstelling tonen kunstenaars Rogier Polman en Léon van Kuijk met Artificiële intelligentie vervaardigde autonome en originele kunstwerken. Zij laten een serie afbeeldingen zien van virtuele en nieuwe musea. De afbeeldingen, van zowel het exterieur, interieur als ook van de collectie van deze musea, zijn door hen met behulp van AI gemaakt. Daarnaast laten stedenbouwkundige Ricsi van Beek en landschapsarchitect Maurice Käss, beide werkzaam bij de gemeente Haarlem, zien hoe zij bij hun dagelijkse werk AI gebruiken als praktisch gereedschap. Zo wordt deze innovatieve techniek door hen onder meer ingezet bij participatiebijeenkomsten.

De opening van ‘A-imagination in Architectuur; over Artificiële intelligentie (AI), verbeelding en werkelijkheid’ staat gepland op zondagmiddag 14 april om 15.00 uur. Dan vindt er een gesprek plaats tussen kunstenaars Rogier Polman en Léon van Kuijk, stedenbouwkundige Ricsi van Beek en landschasparchitect Maurice Käss over het gebruik van AI in hun werk. Dat gesprek wordt geleid door Gabriël Verheggen, directeur ABC