Lezing in kader expositie MAKEN en LATEN in ABC
Lezing

Woensdagavond 20 mei om 20.00 uur geven Jeroen Hoefsloot en Han Thijssen, naar aanleiding van de expositie MAKEN en LATEN over het werk van tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys, een lezing in het ABC. Zij gaan tijdens de lezing in op de betekenis van Pieter Buys voor de huidige tuin- en landschapsarchitectuur en op zijn betekenis voor MTD landschapsarchitecten in het bijzonder. Jeroen Hoefsloot was vanaf 1985 als landschapsarchitect in dienst van Buys en van der Vliet. Hij wordt gezien als steun en toeverlaat van Pieter Buys en werkte, na het vertrek van Pieter Buys uit het bureau, vele jaren op projectbasis met hem samen. Han Thijssen is één van de partners van MTD landschapsarchitecten en heeft in de afgelopen 25 jaar vele projecten met Pieter Buys tot uitvoering gebracht.

datum: woensdagavond 20 mei
aanvang 20.00 uur (inloop v.a. 19.30 uur)
Entree: 2 euro (ABC-vrienden gratis)

Zondag 12 april opende Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water, de expositie over het werk van Pieter Buys ‘Maken en Laten’ in het ABC. Pieter Buys (1923) was daarbij zelf aanwezig. Hij wordt gezien als de nestor van de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur en is de founding father van het bureau Buys en van der Vliet en de voortzetting daarvan; MTD landschapsarchitecten. Vanaf 1952 werkt Pieter Buys achtereenvolgens met de partners Jasper Meijers, Hans Warnau en Bob van der Vliet binnen een bureaustructuur en tot zijn ‘pensioen’ in 1989 binnen Buys en van de Vliet, Tuin- en Landschapsarchitectuur in ‘s-Hertogenbosch.
Hierna heeft hij tot op de dag van vandaag onafgebroken en vol energie gewerkt aan het tweede deel van zijn oeuvre en is tot op heden, als 92-jarige, nog dagelijks actief als zelfstandig adviseur.
In het werk van Pieter Buys is de invloed van de Deense architectuur duidelijk herkenbaar. Samenwerking met architecten van de Bossche School als Nico van der Laan en Gerard Wijnen en met architecten als Jos Bedaux en Pieter Dijkema hebben geleid tot projecten, waar binnen sprake is van een unieke samenhang en dialoog tussen huis en tuin, gebouw en landschap. Tot op de dag van vandaag inspireren het schetsend en ontwerpend onderzoek van Pieter Buys en de tekenstijl met krijt, houtskool en dik potlood nog velen…
In 2008 verscheen er mede op initiatiuef van Hoefsloot en Thijssen een rijk geïllustreerd boek over het werk van Buys; ‘Maken en Laten’. Deze publicatie is onder andere van de hand van Marinke Steenhuis. Het boek is gedurende de tentoonstelling voor een gereduceerde prijs bij het ABC te koop.
 

Meer informatie: