Koninklijke Wegen: het échte Nederland van Koning Willem-Alexander

Presentatie fotoboek Charlotte Bogaert in ABC
Manifestatie

Het Nederland van Koning Willem-Alexander is vooral heel gewoon, en daarom zo herkenbaar. Dat laat fotografe Charlotte Bogaert zien in haar boek ‘Koninklijke Wegen’, dat op vrijdag 22 november verschijnt. De afgelopen drie jaar reisde Bogaert door Nederland en fotografeerde alle 227 Willem-Alexanderstraten, - lanen en –wegen die ons land rijk is. We zien Nederlanders op de schaats, voetbalpartijtjes op straat, door de regen fietsen met paraplu, wandelen met de hond, boeren op het land en hardlopers. Het boek geeft een beeld van Nederland sinds 1967, het geboortejaar van WA en bij toeval ook van de fotograaf. ,,Iedereen kent dat Nederland, maar zo wordt er eigenlijk maar zelden naar gekeken. Misschien omdat het te onbeduidend lijkt'', zegt Bogaert daarover.

'Koninklijke Wegen' wordt op vrijdagmiddag 22 november om 16.30 uur in het ABC gepresenteerd.

Bogaert fotografeerde de leefomgeving van de Nederlander door de seizoenen heen, op alle tijdstippen en weersomstandigheden. Eenzaam in de winterse kou, ‘s zomers laat op de avond, of staand op een trapje met honderden avondvierdaagse wandelaars om haar heen. Vanaf een vast standpunt maakte zij meerdere foto’s en bracht die samen in één beeld. Wat je op de foto's ziet is echt gebeurd op die plek, maar niet op hetzelfde tijdstip.

Volgens schrijver en filosoof Bas Haring, die de inleiding bij het boek schreef, maakt dat de foto’s - hoewel onwerkelijk – gezellig en gemoedelijk. ,,Wellicht is dit boek niet slechts een weergave van typisch Nederlandse taferelen, maar ook een typisch Nederlandse weergave van die taferelen.”

Naar aanleiding van het boek, vraagt Haring zich ook af hoe natuurgetrouw de schilderijen van Pieter Bruegel eigenlijk zijn. Ook daar zien we tientallen schaatsende mensen, een marktplein vol met kopers, verkopers en bezoekers, een feest met honderden mensen. Meer dan de ruimte werkelijk zou toelaten. Onnatuurlijke taferelen die echter natuurlijk aanvoelen. Dat Nederland zien we opnieuw. Dit is duidelijk een Nederlands boek, aldus Haring.

Over de fotograaf: Charlotte Bogaert (1967) is sinds 1991 freelance fotograaf. Zij deed haar opleiding aan de Academie St. Joost Breda. Haar specialisaties zijn documentaire reportages, portretten en architectuur. Het liefste fotografeert zij mensen in hun (leef) omgeving.

Achtergrondinformatie: In Nederland is 84.970 meter naar Willem-Alexander genoemd, waarvan 9.399 meter water en 75.571 meter straat. 22 straten zijn hernoemd. De eerste straat die naar WA werd genoemd ligt in Deil in de provincie Gelderland. Daar besloot de gemeente op verzoek van bewoners op 24 april 1967 de naam van de Achterstraat te veranderen in WA-straat.

Zuid Holland heeft met 46 de meeste straten genoemd naar de nieuwe Koning, daarna Noord Brabant (43) en Gelderland (41).

Noot voor de redactie: De presentatie van ‘Koninklijke Wegen’ (prijs 32,50) is op vrijdag 22 november a.s. om 16.30 uur in het ABC. Charlotte Bogaert, Bas Haring en enkele bewoners van Willem-Alexander straten zullen dan aanwezig zijn. Nadere informatie voor o.a. beeldmateriaal: Uitgeverij Kiek, Haarlem, Charlotte Bogaert 06 – 236 28 388 - fotografie@charlottebogaert.nl - www.koninklijkewegen.nl