Henk Sloos spreekt over De Houtvaart en meer
Lezing

Lezing: ‘90 jaar zwemmen in de buitenlucht’ door Henk Sloos
Datum: zondagmiddag 8 oktober 2017
aanvang: 15.00 uur
locatie: ABC, Groot Heiligland 47 Haarlem
toegang: 5,00 euro (ABC Vrienden 3,00 )


Zondag 8 oktober om 15.00 uur geeft Henk Sloos in het ABC een lezing over de zes openluchtbaden die Haarlem e.o. dertig jaar geleden nog rijk was. Slechts één van die baden wist, aanvankelijk zeer tegen de zin van de exploitant en het ambtelijk apparaat, te overleven: De Houtvaart!

Waarom wilde Haarlem in 1960 nog minimaal twee openluchtbaden bijbouwen om dertig jaar later het plan op te vatten om ze allemaal te sluiten? Waarom is er nooit een 50 meter buitenbad gekomen naast het Sportfondsen Frederikspark terwijl het de gemeente niets zou kosten? En waarom moest er in de gerestaureerde Houtvaart een kunstijsbaantje komen dat na drie jaar technische haperingen, definitief op slot ging?
Het antwoordt op bovenstaande en vele andere vragen gaat ‘zwembad-kenner’ Henk Sloos geven tijdens zijn lezing. Na afloop van zijn verhaal is er daarnaast gelegenheid om te discussiëren over de vraag of bij de restauratie van een (Rijks)-monument, zoals De Houtvaart, de monumentale waarde of juist het gebruikersgemak centraal moet staan.

De lezing door Henk Sloos heeft plaats in kader van de tentoonstelling ‘90 jaar zwemmen in de buitenlucht van Haarlem en omgeving’ die Sloos heeft samengesteld. Op deze expositie, die tot en met 15 oktober in het ABC te zien is, is bijzondere aandacht voor het jubilerende zwembad De Houtvaart.