LEVS architecten spiegelt werk in Nederland aan dat in Mali en Rusland
Lezing

Op donderdagavond 29 oktober om 20.00 uur geeft LEVS-architecten in het ABC een lezing die aansluit bij hun expositie 'Twee werelden, één gedachte'. Voor deze avond is het thema uitgebreid naar ‘Drie werelden, één gedachte'. De drie partners van LEVS, te weten Marianne Loof, Jurriaan van Stigt en Adriaan Mout, zullen vertellen over hun ervaringen aan de hand van recente projecten in drie verschillende landen: Rusland, Mali en Nederland. Zij gaan in op hoe zij daar werken, in welke context en wat hen fascineert in deze uiteenlopende plekken in de wereld.

Datum: 29 oktober 2015, 20.00 uur
Entree: 2 euro (ABC-vrienden op vertoon van pas gratis)
Locatie: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem

LEVS-architecten bestaat 25 jaar en dat vieren zij met een expositie in het ABC. Onder de titel ‘Twee werelden, één gedachte’ spiegelen zij hun werk in Europa aan dat in Afrika. Op de expositie staat een bakstenen muur uit hartje Amsterdam, maar ook de aanzet tot een gemetselde aardestenen koepel in een Dogon-dorp in Mali. Klei versus aarde, recht versus rond, stad versus woestijn; en toch zijn beide muurtjes gemaakt vanuit dezelfde ontwerpfilosofie. Voor beide is vakmanschap nodig, kennis van grondstoffen, inzicht in de lokale cultuur, gevoel voor esthetiek en oog voor wat de samenleving nodig heeft.

Met de tentoonstelling ‘Twee werelden, één gedachte’ spiegelt LEVS hun werk in Europa aan dat in Afrika. Ze laten zien hoe zij vooral geen ‘Dutch Design’ willen exporteren, maar ter plekke werken aan contextgebonden ontwerpen. Hun scholen, huizen en restauraties in het magische gebied langs de Biandagara-klif tonen een andere wereld. Toch zitten in de aanpak van de uiteenlopende opgaven veel overeenkomsten. En van de verschillen leren ze graag: “Door elkaar een spiegel voor te houden kun je elkaar verder brengen,” zegt LEVS-partner Adriaan Mout. “Ons werk in Mali leert ons relativeren, weer goed naar de basis te kijken en naar de puurheid van het echte maken. In Afrika doe je meer met minder, dat kan zeer verfrissend werken.”

LEVS wordt geleid door Marianne Loof, Adriaan Mout en Jurriaan van Stigt. Deze expositie valt samen met hun 25-jarig bestaan, waarin zij een keur aan nieuwbouw-, herbestemmings- en restauratieprojecten realiseerden en veel stedenbouwkundige plannen maakten. Met hun architectuur willen zij bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving, het onderwijs en de economie. Die maatschappelijke betrokkenheid is zichtbaar in hun werk in verschillende culturen; deze expositie laat op een inspirerende manier zien hoe zij tegen hun vak aankijken.

LEVS is nu ook in Haarlem en Heemstede actief: ze werken momenteel aan fase 2 van het Scheepmakerskwartier aan het Spaarne en aan nieuwe terraswoningen en appartementen in de haven van Heemstede.