Lezing in het kader van bijzondere tentoonstelling in het ABC
Lezing

In het kader van zijn expositie 'Eigen Innovatie' in het ABC geeft architect, kunstenaar en meubelmaker Jan Pieter de Graaf op dinsdagavond 27 mei om 20.00 uur een lezing in het ABC. De Graaf (1949) gaat dan uitgebreid in op zijn werkwijze en op enkele 'projecten' zoals de bijzondere serie meubelobjecten ‘Defriesemaatkast’ en uitwerkingen van het project ‘Tov Anders’. Met dit laatste project reageert de Graaf op ontwikkelingen omtrent wonen en bouwen op het platteland. Door middel van verhalen, schetsmaquettes en foto’s wil hij het essentiële beginstadium van het ontwerpproces verrijken.

Aanvang lezing: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur); toegang gratis.
locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47

‘Defriesemaatkast’ is een collectie meubel-objecten gemaakt door de van oorsprong Friese architect, kunstenaar en meubelmaker Jan Pieter de Graaf. De verschijningsvorm van de ambachtelijke objecten balanceert op de grens van beeldende en toegepaste kunst. De wijze waarop de objecten tot stand komen is volgens De Graaf ontleend aan de beeldende kunst. De objecten komen voort uit een zoekende werkwijze waarbij toeval een rol speelt en zonder dat er een dwingend vooropgezet plan of functieomschrijving is. Het eindresultaat toont echter duidelijk verwantschap met architectuur en design. Ieder kastobject is uniek van vorm en de productie richt zich niet op een seriematig vervolg. Bij de objecten wordt in de expositie ook een boek ‘in progress’ getoond over het Collectief Defriesemaatkast. In dit boek zijn interviews opgenomen met de leden van dit collectief en zo wordt de specifieke werkwijze van De Graaf en de achtergrond van Defriesemaatkast uit de doeken gedaan.

Voor het project ‘Tov Anders’ reflecteert Jan Pieter de Graaf op nieuwe ontwikkelingen omtrent wonen op het platteland. Vernieuwende plannen zijn in zijn visie veelal complex, technisch en ambtelijk ingewikkeld. Verhalen, foto’s en schetsmaquettes kunnen in het beginstadium van een open proces dienen als voeding en motor om tot goede resultaten te komen. Vanuit zijn ervaringen met Defriesemaatkast en zijn betrokkenheid bij het bouwplan Nieuw Bouwlust – een project over landelijk wonen met meer mensen - is ‘Tov Anders’ ontstaan. De werkwijze bij dit project geeft Jan Pieter de Graaf de overtuiging dat zo’n benadering voor ontwerpers kan leiden tot innovatie van eigen werk en denken.

De expositie in het ABC is overigens nog tot en met 22 juni te bezichtigen