Lezing kunstenaar Mark de Weijer m.m.v. interieurarchitect Annemiek Terstal
Lezing

Naar aanleiding van zijn expositie in het ABC, geeft kunstenaar Mark de Weijer op woensdagavond 26 maart een lezing over de ontwikkeling van zijn eigen werk (aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur).  De Weijers werk balanceert op de grensvlakken van schilderkunst, architectuur en vormgeving en wordt meestal gerealiseerd in nauwe samenwerking en in opdracht van interieurontwerpers, architecten, particulieren en overheid. Speciaal voor deze avond is de Haarlemse interieurarchitect Annemiek Terstal hierbij uitgenodigd als ‘kritisch reflectant’.

De werken van Mark de Weijer zijn het resultaat van een intensief onderzoek naar de betekenis van schilderkunst en naar het effect van materiaal, structuur en kleur. Na in 1993 te zijn afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag onderzoekt hij het thema landschap. In 1999 verschuift zijn blik van het landschap (buiten) naar de architectonische ruimte (binnen). Daarnaast onderzoekt hij de utilitaire mogelijkheden van zijn werk en komt er samenwerking tot stand met vormgevers en architecten. In 2009 wisselt De Weijer het toepassen van toxische harsen in voor werken met natuurlijk papier in combinatie met aquarel en onderzoekt hij de gebruiksmogelijkheden  hiervan in het interieur. Om de letterlijk de zichtbaarheid van zijn werk te vergroten start hij in 2011 Whispering Wall; een combinatie van atelier en presentatieruimte in Den Haag. Hier toont hij, naast zijn eigen werk, ook de (innovatieve) producten van andere ontwerpers en kunstenaars waarbij het materiaal papier centraal staat.
Mark de Weijer werkt zeer nauw samen met de opdrachtgever. Dat ziet hij als voorwaarde, omdat zijn werk in concept en esthetiek reageert op de omgeving waarvoor hij het maakt. Voorafgaand aan het maken van een ontwerp analyseert hij de locatie uitvoerig. Vorm, ritme, oppervlak, structuur en kleur zijn onvervreemdbaar gekoppeld aan die locatie. Het werk kan dikwijls niet verplaatst worden, en alleen daar – op die ene bijzondere locatie - komt het volledig tot zijn recht.

De Haarlemse interieurarchitect Annemiek Terstal is uitgenodigd om als ‘kritisch reflectant’ bij de lezing van De Weijer aanwezig te zijn. Terstal die samen met Paul Hissink het bedrijf 'Terstal Interieurarchitectuur' leidt, zal als eerste op de lezing van De Weijer reageren en een aanzet geven voor publieksgesprek en -discussie. Moderator van de avond is Gabriël Verheggen, directeur ABC.

 

voor meer informatie over de expositie klik hier