Op 31 maart zal stedenbouwkundige Mark van Rijnberk, in het kader van het Spaarne-project in het ABC, een voordracht houden. Van Rijnberk, werkzaam bij bureau Hosper, landschapsarchitectuur en stedebouw te Haarlem, is onder meer nauw betrokken bij de herinrichting van de Spaarne-oevers bij het Droste terrein.
Tijdens Van Rijnberks presentatie op 31 maart, met als titel ‘Hoe een rivier drager kan zijn van ruimtelijke kwaliteit in de stad’, zal het Spaarneplan worden gespiegeld aan andere projecten van bureau Hosper waarin de rivier in de stad centraal staat. Zo zal onder meer worden ingegaan op de IJ-oevers in Amsterdam en op de opdracht die het bureau momenteel uitwerkt voor de stad Perm in Rusland.
De lezing van Van Rijnberk, en die van Paul Carree op 24 maart over De Zaan en Zaandam, worden georganiseerd in het kader van het project ‘Haarlem ontmoet het Spaarne’. Hierbij wordt op zoek gegaan naar ‘hoe het zit met de band tussen de stad en de rivier?’ Wat is de betekenis van de rivier voor de stad en haar bewoners? Is de rivier een scheidende of verbindende factor? Wordt de rivier gezien als een ruimtelijke kwaliteit of als een hinderlijke waterweg? En hoe zit het met de begaanbaarheid van de oevers en wat wordt gevonden van de kwaliteit van de oeverbebouwing? De ruggengraat van dit ABC-project is de zogenoemde ‘zwaan-kleef-aan-expositie’ in het ABC waarvoor de bewoners van Haarlem en het publiek tot en met eind mei worden uitgedaagd bijdragen te leveren. Dat kan door vóór 31 mei een idee, schets, herinnering, gedicht enzovoort aan te leveren op het formaat 13 bij 18 centimeter. Deze bijdrage wordt dan aan de expositie toegevoegd. Inmiddels zijn er al meer dan 75 (!) bijdragen te zien.