MASTERCLASSES TOPARCHITECTEN: Thijs Asselbergs, Liesbeth van der Pol, Sjoerd Soeters
ABC en PHIL organiseren weer bijzondere lezingenserie
Lezing
20:00-22:00

Naar aanleiding van het succes vier jaar geleden organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem komend seizoen weer in nauwe samenwerking met PHIL een serie ‘Masterclasses’ door drie Nederlandse toparchitecten. Achtereenvolgens treden op: Thijs Asselbergs (architectuurcentrale), Liesbeth van der Pol (Dok architecten) en Sjoerd Soeters (PPHP). Het ABC heeft juist hen uitgenodigd omdat zij drieën heel ‘eigen’ in hun architecten-praktijk staan met een kenmerkend handschrift en een uitgesproken architectuuropvatting. Gezien hun lange staat van dienst zijn zij daarbij ook in staat om in de achteruitkijkspiegel te kijken en te schetsen hoe het ‘architectenvak’ zich heeft ontwikkeld. Het voorprogramma van hun masterclass stellen zij zelf samen door een zogenoemd ‘aanstormend talent’ uit de architectuur of uit een andere kunstdiscipline te kiezen en hem of haar de gelegenheid te geven zich te presenteren.

Deze bijzondere Masterclasses vinden achtereenvolgens plaats op:
woensdag 13 december 2023 - Thijs Asselbergs + Karin Kuipers
woensdag 17 januari - Liesbeth van der Pol + Diederik de Koning
woensdag 14 februari 2024 - Sjoerd Soeters + Lieve Kramer en Merle Soeters

Kaarten á € 17,50 (1e rang) of 12,50 (2e rang) zijn te reserveren aan de kassa van PHIL, via website www.philhaarlem.nl of telefonisch 023 - 512 12 12.

Locatie: Kleine Zaal van de PHIL, Lange Begijnestraat 11, Haarlem.

Programma
Woensdagavond 13 december 2023, Aanvang 20.00 - 22.00 uur – Kleine Zaal PHIL, Haarlem
Thijs Asselbergs, architectuurcentrale met in het voorprogramma Karin Kuipers, Circlewood

Thijs Asselbergs

Thijs Asselbergs

Thijs Asselbergs (1956) studeerde in 1982 af aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij was begin jaren tachtig medeoprichter van het tijdschrift Items en richtte in 1985 zijn eigen ontwerpbureau architectuurcentrale Thijs Asselbergs (aTA) in Haarlem op. Eind jaren tachtig was hij hoofd afdeling architectuur Academie van Bouwkunst in Amsterdam en begin jaren negentig stadsarchitect van Haarlem. Als architect realiseerde Asselbergs onder meer wooncomplexen in Den Haag, Nijmegen en Amsterdam en prijswinnende projecten als Cloud Nine in het TivoliVredenburg Utrecht (Rietveldprijs in 2015) en ‘Ruimte voor de Waal’ in Nijmegen (Gulden Feniks in 2017). In Haarlem is hij onder meer bekend voor zijn ontwerp van de zogenoemde ‘Verfrollerbrug’ en woontoren Mariastichting. Asselbergs bekleed(de) diverse adviseurs- en bestuursfuncties en voorzitterschappen van bekende Nederlandse architectuur jury’s. Tot 2010 was hij voorzitter van stichting Archiprix Nederland en Archiprix International. Van 2008 tot zomer 2023 was hij praktijkhoogleraar architectural engineering aan de TU Delft.

Programma
Woensdagavond 17 januari 2024 – 20.00 - 22.00 uur – kleine zaal PHIL Haarlem
Liesbeth van der Pol, Dok architecten met in het voorprogramma het aanstormend talent Diederik de Koning, la-di-da

Liesbeth van der Pol

Liesbeth van der Pol

Liesbeth van der Pol (1959) studeerde in 1988 cum laude af aan de TU Delft. In 1989 vestigde zij zich als zelfstandig architect en in 1995 richtte zij samen met haar partner Herman Zeinstra het bureau Atelier Zeinstra van der Pol op. Een bureau dat snel groeide en bekendheid kreeg met een grote verscheidenheid aan projecten. In Haarlem realiseerde het bureau onder meer Woningbouw De Kogellager, Crematorium Haarlem en de Focusschool. In 2007 was zij één van de medeoprichters van Dok architecten, de voortzetting van het Atelier, waaraan zij samen met Patrick Cannon sindsdien leiding geeft. Van 2008 tot en met 2011 was Van der Pol daarbij Rijksbouwmeester en van 2014 tot 2017 Supervisor Architectuur en Stedenbouw van Schiphol Airport. Als Coördinerend Architect was zij onder meer betrokken bij de renovatie van het noordelijk deel van het Binnenhof-complex in Den Haag. Liesbeth van der Pol ontwerpt haar gebouwen als uitgesproken karakters. In de zoektocht naar de eigenheid van die gebouwen gebruikt zij aquarellen en schetsen, waarin voor haar de kern van het ontwerp besloten ligt.

Programma
Woensdagavond 14 februari 2024 – 20.00 - 22.00 uur – kleine zaal PHIL, Haarlem
Sjoerd Soeters, PPHP met in het voorprogramma maar liefst twee aanstormende talenten, te weten Lieve Kramer, kunstenaar/student Architectuur HvA en Merle Soeters bijna afgestudeerd aan AvB Amsterdam.

sjoerd soeters
Sjoerd Soeters

Sjoerd Soeters (1947) studeerde van 1967 tot 1975 bouwkunde aan de TU Eindhoven. Na zijn afstuderen begon hij als ontwerper bij architectenbureau VDL in Amsterdam, om in 1979 zijn eigen architectenbureau te starten. De eerste tien jaar richtte hij zich vooral op architectonische- en interieur projecten. Deze praktijkervaring, in combinatie met het lidmaatschap van de Amsterdamse Schoonheidscommissie, maakte hem duidelijk dat zonder goede stedenbouwkundige uitgangspunten zelfs de meest uitnemende architectuur betekenisloos wordt. Vanuit dat bewustzijn werd zijn praktijk verbreed tot stedenbouw én architectuur. Projecten die onder zijn verantwoordelijkheid werden gerealiseerd, zijn onder meer: Circus Zandvoort, Amsterdam ArenA (co-architect), Haverleij in Den Bosch, Java-eiland Amsterdam, Ministerie VWS Den haag (i.s.m.. Michael Graves), Mariënburg in Nijmegen, Inverdan in Zaandam en Holland Park Diemen. Van 1997 tot 2016 werkten Sjoerd Soeters en Jos Van Eldonk onder de naam Soeters Van Eldonk architecten elk aan hun eigen projecten. Voorjaar 2016 gingen Soeters en Van Eldonk uit elkaar en werd PPHP opgericht. Onlangs gaf Soeters aan te stoppen met dit bureau.