antiprisma's en ander werk uit papier
Expositie

Van 8 april t/m 13 mei toont het ABC werk van Melle Stoel. In 2012 ontwierp Melle Stoel een aantal objecten die voortkwamen uit zijn onderzoek naar het maken van ruimtelijke constructies met als basisvorm uit papier geknipte zevenhoeken. Wat hem als leek in de wiskunde intrigeerde en fascineerde, was constructies te maken door meerdere gelijkvormige segmenten (basisvormen), op verschillende manieren aan elkaar te koppelen. Het resultaat van zijn fascinatie is een verscheidenheid aan objecten waarbij het begrip ‘antiprisma’ bepalend is. Een aantal van die objecten wordt in het ABC getoond.

opening: 8 april; 15:00 uur met een toelichting door Melle Stoel
locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem

In hetzelfde jaar 2012 dat Melle Stoel met zijn experimenten begon, exposeerde hij op de Ars et Mathesis-dag die gehouden werd in Nijmegen. Op deze dag, georganiseerd door de Nederlandse Ars et Mathesis-stichting die zich bezig houd met de relatie tussen kunst en wiskunde, leerde hij het computertekenprogramma Rhinoceros kennen. Daarmee ging hij aan de slag ging. Zo ontdekte Melle een interessante wetmatigheid in het maken van aaneengesloten constructies met zogenoemde antiprisma’s. Dat zijn in de wiskunde bekende, ruimtelijke figuren. Melle schreef hierover een paper over en presenteerde die tezamen met zijn hierop gebaseerde objecten, op de kunst en wiskunde-conferentie Bridge 2014 in Seoel, Zuid-Korea.

Stoel maakte na deze periode nog een aantal objecten met ook weer antiprisma’s maar met weer andere eigenschappen. Het levert een kettingreactie aan onderzoeken op en ook weer aan nieuwe bijzondere ruimtelijke resultaten….

Meer informatie: