ABC-architectuurrondleidingen door Haarlem van start
Rondleidingen

Haarlem is een oude historische stad met ook een schat aan moderne architectuur. Om dat te ontdekken organiseert het ABC architectuurrondwandelingen en –fietstochten onder deskundige begeleiding. Zo wordt tijdens een twee uur durende wandeling door het hart van deze stad kennis gemaakt met een gemoderniseerde schouwburg, een hedendaags en tijdloos hofje, een kerkgebouw met een verrassend wereldse bestemming en veel meer. Een andere wandeling laat toonaangevende voorbeelden zien van Haarlem als vitale stad waarbij woningbouw en herbestemming tot bijzondere resultaten hebben geleid. Maar Haarlem is niet alleen het centrum: Neem Schalkwijk! De fietstocht die door dit stadsdeel voert komt langs verassende prijswinnende (stedenbouwkundige) projecten als Schoolenaer en de Drie Hoven. Naast deze rondleidingen biedt het ABC ook drie thematische excursies voor groepen aan: scholenbouw, theaters en spirituele architectuur. Voor alle informatie zie hieronder!

A. Nieuw voor oud, van Ripperda tot Droste - zo. 14 oktober
Ooit marcheerden er soldaten, woonde er spoorwegpersoneel, hing er de geur van cacao of werden er operaties uitgevoerd. Gebouwen verliezen soms hun oorspronkelijke functie en verval dreigt - ook in Haarlem! Maar Haarlem is een vitale stad. Architectonisch waardevolle gebouwen worden opgeknapt en krijgen een nieuwe functie: wonen. Soms is sloop onvermijdelijk en komt er nieuwbouw die verassend en passend is. De wandeling voert langs een aantal recente herstructureringsprojecten nabij de Haarlemse binnenstad, waaronder de oude Ripperda kazerne, het voormalige Droste-complex en de nieuwbouw op het terrein waar eens het Johannes de Deo Ziekenhuis stond…
Eerstvolgende datum: zondag 14 oktober, aanvang: 11.00 uur
Begin en eindpunt: glazen gebouw Ripperda garage op Sint Jorisveld
Duur: circa 2 uur
Prijs per persoon: 5 euro (ABC-vrienden 2,50)
Aantal deelnemers: minimaal 4 en maximaal 12
Aanmelden en informatie: ABC, tel 023 534 05 84
 
B. Eigentijdse architectuur in historisch Haarlem - vr. 19 oktober
Behalve klassieke hofjes, historische trapgevels en eeuwenoude doorkijkjes heeft Haarlem ook een schat aan moderne architectuur te bieden. Tijdens een twee uur durende wandeling door het bruisende hart van de stad maakt u onder meer kennis met een uniek gemoderniseerde schouwburg, een zeer bijzonder bankkantoor, een eigentijdse tempel van de popmuziek, een verrassend concertzalencomplex, een moderne en tijdloos hof, het neusje van de zalm op het gebied van stadsrenovatie en woningbouw, een kerkgebouw met een verrassend wereldse bestemming en nog veel meer…
Eerstvolgende datum: vrijdag 19 oktober, aanvang 10.30 uur
Duur: circa 2 uur
Begin en eindpunt: ABC, Groot Heiligland 47
Prijs per persoon: 5 euro (ABC-vrienden 2,50)
Aantal deelnemers: minimaal 4 en maximaal 12
Aanmelden en informatie: ABC, tel 023 534 05 84
 
C. Vernieuwend Schalkwijk - in voorbereiding
Schalkwijk bestaat inmiddels vijftig jaar. Het stadsdeel werd gebouwd als stad naast de stad, omgeven door een groene zoom met eigen voorzieningen en werkgelegenheid. De bouw van flats was destijds een antwoord op de grote woningnood in Haarlem en wat waren de eerste bewoners blij met hun nieuwe woning! Nu zijn ingrijpende vernieuwingen nodig om aan de eisen van deze tijd te voldoen. Stond hier eens de scheiding van functies centraal, nu streeft men naar menging en intensiever ruimtegebruik. De fietstocht voert in twee uur onder andere langs de verrassende wijkjes Schoolenaer en Drie Hoven en de nieuwbouw voor Turkse- en Indische ouderen.
Eerstvolgende datum: nog nader te bepalen/in voorbereiding
Duur: circa 2,5 uur – let op: per fiets!
Begin en eindpunt: ABC, Groot Heiligland 47
Prijs per persoon: 5 euro (ABC-vrienden 2,50)
Aantal deelnemers: minimaal 4 en maximaal 12
Aanmelden en informatie: ABC, tel 023 534 05 84
 
Thematische excursies:
 
Behalve bovengenoemde rondleidingen biedt het ABC Architectuurcentrum ook thematische excursies voor groepen aan. Desgewenst stelt het ABC een excursie op maat samen aan de hand van zelf aangedragen thema’s.
 
1. Hedendaagse schoolarchitectuur
excursie langs bijzondere scholen die de laatste jaren in Haarlem werden gebouwd. Ondermeer door Herman Hertzberger, Zeinstra vd Pol,  Jaap Dijkman, Archivolts architecten. Variërend van Haarlems oudste school, het Stedelijk Gymnasium, tot een Brede School van Herman Hertzberger. Met speciale aandacht voor het gebruik van de architectuur. Aanbevolen voor schoolbesturen.
Duur: circa 3/4 uur. (vervoermiddel noodzakelijk)
Prijs: in overleg
Aanmelden en informatie ABC
 
2. Achter de schermen bij vier hedendaagse theaters
De afgelopen 15 jaar (ver)bouwde Haarlem vier bijzondere theaters die landelijk aandacht trokken. Bezocht worden onder meer de Stadsschouwburg (Erick van Egeraat/Babs Haenen) en de Toneelschuur van striptekenaar Joost Swarte/Mecanoo). De theaters worden, waar mogelijk, van binnen en achter de schermen bezocht.
Duur: circa 3 uur (wandelexcursie)
Prijs in overleg
Aanmelden en informatie ABC
 
3. Spirituele architectuur
Haarlem kent een grote variëteit aan godshuizen en religieuze groeperingen. Deze excursie voert u langs eigentijdse kerken, moskeeën, stiltecentra en crematoria en in de stad (met onder meer ontwerpen van Fedde Reeskamp, De Koning Vissers Architecten, Gerard van Rijnsdorp e.a.)
duur: circa 3 uur (vervoermiddel noodzakelijk)
Prijs in overleg
Aanmelden en informatie ABC