fietstocht
Rondleidingen
13.30-16.00 uur

Fietsexcursie ‘Door de ogen van de Haarlemse tuinarchitect’

Fiets op vrijdagmiddag 30 augustus mee langs bijzondere groene plekken in Haarlem. Het ABC organiseert een tocht langs zogenoemd ’Groen erfgoed’ Deskundigen van de gemeente zoals landschapsarchitect Maaike Sillman, architectuurhistoricus Marjoleine van Schaik en tuinhistoricus Nelleke Manschot geven toelichtingen bij De Hout, begraafplaats Kleverlaan en park Nieuwe Bavo. Anne-Marie ten Cate vertelt in- en over de bijzondere particuliere tuin van haar woonhuis aan de Nieuwe Gracht.

Haarlem heeft veel groen erfgoed in de vorm van historische tuinen en parken, groenstructuren in woonwijken, oude verdedigingswerken en begraafplaatsen. Kenmerkend zijn hun ouderdom en elementen en structuren uit het verleden zoals paden, monumentale bomen, vijvers, gazons en plantenborders. Groen is dynamisch en intensief gebruik kan tot slijtage leiden. Verdroging en ziekten kunnen bomen en heesters aantasten. Een goed beheer met oog voor de historische waarden is van groot belang.

Tijdens de fietstocht zullen enkele plekken in de stad worden bezocht. Steeds is daarbij de vraag hoe je het groene erfgoed in stand houdt of waar nodig herstelt en vernieuwt met oog voor de historische waarde. En daarbij gebruiken we het perspectief van de verschillende ontwerpers die van invloed zijn geweest: de ogen van de Haarlemse tuinarchitect.

Datum: vrijdagmiddag 30 augustus

Start: 13.30 uur ABC Architectuurcentrum

Kosten: € 7,50, Museumkaart en ABC-vrienden € 5

Aanmelding: noodzakelijk bij ABC tel: 023-5340584 (dinsdag tot zondag van 12 tot 17 uur)