Tentoonstelling over 100 jaar Zeeweg Bloemendaal
Expositie

Op 25 juni 1921 werd de Zeeweg in Bloemendaal officieel geopend. Reden voor het ABC om een expositie te wijden aan deze belangrijke verbinding naar de kust. De tentoonstelling laat zien dat de Zeeweg bijzonder is vanwege zijn geschiedenis, ontwerp en gebruik. De weg is destijds aangelegd door de gemeente Bloemendaal naar ontwerp van landschapsarchitect L.A. Springer (1855-1940). Het werd de eerste zogenoemde ‘Parkway’ van Nederland.
 

De aanleg van de Zeeweg had letterlijk en figuurlijk aardig wat voeten in de aarde. Het was een grote ingreep in het duinlandschap. Bij de aanleg zijn enorme bergen zand verzet. Door de jaren heen is onder meer het gebruik van de weg sterk veranderd. De Zeeweg is nu een belangrijke verbinding naar de kust. En voor wie het wil, is er nog steeds veel te genieten.

Deze tentoonstelling is door het ABC Architectuurcentrum Haarlem gemaakt in samenwerking met Stichting Ons Bloemendaal, Stichting Vrienden van Middenduin en het Kennemer Lyceum. Leerlingen van deze school verbeelden in de expositie hun perspectief op deze bijzondere weg.

In het kader van het jubileum van deze weg verschijnt er ook een publicatie die in het ABC te koop zal zijn.

omslag boek