Expositie met genomineerde projecten te zien in ABC
Expositie

Tot en met zondag 19 november kan in het ABC gestemd worden op een van de tien genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning 2017. Dit jaar is het thema: Stedenbouw, Openbare Ruimte en Groen. Op dinsdagavond 21 november 2016 wordt in de Gravenzaal van het Haarlems stadhuis bekend welk project de professionele jury, onder voorzitterschap van wethouder Jeroen van Spijk, heeft gekozen tot winnaar. Naast de prijs die de jury toekent, wordt er ook weer een Publieksprijs uitgereikt. Daarvoor is in het ABC een expositie ingericht en kan er gestemd worden. Ook zijn daar de foto’s te zien van de genomineerde projecten die de Haarlemse fotograaf Chris Hoefsmit heeft gemaakt.

Expositie- en stemperiode: 24 oktober tot en met zondag 19 november 2017
Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem
Bekendmaking en uitreiking: dinsdag 21 november, 20.00 uur in Gravenzaal, stadhuis Haarlem
nb. Fietstocht op vrijdag 17 november langs 8 genomineerde projecten
 

Dit jaar wordt voor de negende achtereenvolgende keer de Lieven de Key Penning uitgereikt. De onderscheiding is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Dit jaar wordt er aandacht besteed aan stedenbouw, openbare ruimte en groen. Het gaat om projecten die de laatste drie jaar opgeleverd zijn tussen medio 2014 en medio 2017. Er kan gestemd worden op de website van de gemeente en in het ABC. De tien genomineerde projecten (met tussen haakjes ontwerper en/of initiatiefnemer) zijn, in willekeurige volgorde:

Proveniershof (Sanne Horn); Nieuwe Gracht (Sander Bosma, Gemeente Haarlem); Groene Schoolpleinen (Diana Bakboord, Gemeente Haarlem); Scheepmakerskwartier (Tako Postma, INBO Architecten); Mijn Stek (Ronald Knappers, VVKH Architecten); Anna 2016 (Doeke van Wieren, TWA Architecten); Land in Zicht (Eric Scholman, rphs+ Architecten); Haarlemmer Kweektuin (Henri van Bennekom); Stack & Duet (Robert Mulder, Mulderblauw Architecten) en Eindenhout (Adviescommissie Haarlemmerhout, Lex Rietveld & Martijn Dekker, Gemeente Haarlem).

De vakjury bestaat dit jaar uit: Jeroen van Spijk, voorzitter (wethouder ruimtelijk ordening), Max van Aerschot (stadsbouwmeester), Martin van Bleek (voorzitter Vereniging Haerlem), Wim de Wagt (architectuurhistoricus en –publicist), Marlies van Diest (Landschapsarchitect) en Gabriël Verheggen (directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem). Secretaris van de jury is Hans van der Straaten (voormalig hoofd ruimtelijk beleid Gemeente Haarlem)

NB. Op vrijdag 17 november om 13.00 uur organiseert het ABC een fietstocht langs 8 van de 10 genomineerde projecten. Bij deze projecten zal steeds een ontwerper of initiatiefnemer aanwezig zijn voor een korte toelichting. Meer details over de fietstocht zullen later bekend gemaakt worden.