10 spraakmakende Haarlemse projecten categorie Monumentenzorg & Erfgoed
Expositie

Van 8 oktober tot en met zondag 20 november kan op de website www.spraakmakendhaarlem.nl én in het ABC - vanaf 15 oktober - gestemd worden op een van de tien genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning 2022. Dit jaar is het thema: monumentenzorg & erfgoed. Op dinsdag 22 november wordt tijdens een feestelijke avond in het pand van de voormalige Haarlemse V&D bekend welk project de vakjury heeft gekozen tot winnaar én welk project de Publieksprijs krijgt. Voorafgaand aan de bekendmakingen wordt dan ook de Lieven de Key Lezing gehouden. Dit jaar spreekt Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten) die uit. Zij vertelt dan over de wijze waarop haar bureau omgaat met erfgoed bij verbouwingen van onder meer monumenten als stadhuis Groningen en Lakenhal Leiden.

Genomineerden lieven de Key Penning 2022 (willekeurige volgorde):
Koepel Bellevue (Annefloor Schlotter/Ruth Jongsma); Tuinwijk Zuid (Archivolt Architecten); Woningen Braillelaan (HP architecten); Noord-Hollands Archief (Joop Slangen architecten / Martin Busker); Pieter Teylershuis (TPAHG architecten); Gonnetstraat (HER architecten); De Koepel (Architectenbureau J. van Stigt); Museum van de Geest (Verlaan & Bouwstra Architecten); Meterhuiscomplex (KOW architecten / Max van Aerschot architect urbanist); Bavodorp (Loco Motief).

Achtergrond en jury
Dit jaar wordt voor de dertiende achtereenvolgende keer de Lieven de Key Penning uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die in de afgelopen drie jaar het beste project heeft gerealiseerd op het gebied van ‘monumentenzorg & erfgoed’, ‘architectuur’ of ‘stedenbouw & ruimtelijke ordening’. Dit jaar worden projecten in de categorie ‘monumentenzorg & erfgoed’ beoordeeld. Een vakjury onder leiding van de wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling beoordeelt projecten die de laatste drie jaar zijn opgeleverd. Voor de publieksprijs kan er gestemd worden op de website www.spraakmakendhaarlem.nl én in het ABC in de stembus bij de panelen-presentatie met achtergrondinformatie over de genomineerde projecten.

De vakjury bestaat dit jaar uit: Floor Roduner, voorzitter (wethouder ruimtelijk ontwikkeling), Willem Hein Schenk (stadsarchitect), Martin van Bleek (voorzitter Vereniging Haerlem), Wim de Wagt (architectuurhistoricus en –publicist), Ann-Katrin Adolph (AKA Erfgoed), Vita Teunissen (SteenhuisMeurs), Gabriël Verheggen (directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem) en Hans van der Straaten (jury-secretaris).

Stem- en expositieperiode: 8 oktober/15 oktober tot en met zondag 20 november 2022
Locatie: www.spraakmakendhaarlem.nl en ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47
Prijsuitreiking: Lezing, bekendmaking en uitreiking: dinsdag 22 november, 20.00 uur: Vooraf aanmelden is noodzakelijk, zie meer informatie
Extra:
Fietstocht: Lieven de Key Genomineerden: vrijdag 11 november - 13.30-17.00 uur. Meer informatie.
Gespreks- en discussieavond: De Erfgoedparadox: donderdagavond 16 november – Meer informatie