Symposium 'Toekomst voor ons verleden?' over historische interieurs

symposium over de hedendaagse omgang met historische interieurs
Manifestatie

In het centrum van Haarlem ligt het kerkcomplex van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem (VDGH). In dit complex bevinden zich zes unieke historische interieurs, waaronder twee originele vergaderkamers die zijn ontworpen door architect J.A.G. van der Steur. Naar aanleiding van een recent architectuurhistorisch onderzoek naar deze interieurs uit 1902, organiseert de VDGH in samenwerking met het ABC Architectuurcentrum Haarlem (ABC) op vrijdagmiddag 12 september een symposium over de hedendaagse omgang met historische interieurs.

De omgang met historische interieurs is een actueel onderwerp dat naast particulier ook regionaal en erfgoedbreed aandacht vraagt. Het symposium gaat daarom niet alleen en specifiek over het kerkcomplex, maar gebruikt interieurs in onder meer Haarlem als casus voor een breder perspectief. Het programma van het symposium bestaat uit drie lezingen gevolgd door een discussie met deskundigen/betrokkenen uit de erfgoedwereld. Hierbij wordt gezocht naar antwoorden op vragen als: Hoe kijken we tegen historisch interieur aan? Wat is een ethisch verantwoorde houding? En waar ligt de grens bij het gebruiken van historische interieurs? In het voorprogramma van het symposium wordt aandacht geschonken aan het werk van J.A.G. van der Steur in Haarlem.

Het symposium, onder leiding van Gabriël Verheggen (directeur ABC), start met een pleidooi van Rijksadviseur ‘Historisch interieur’ Eloy Koldeweij over het belang van historische interieurs voor de wetenschap/samenleving en de mogelijke toepassingsvormen. Hij gebruikt daarbij de ‘schatkamers’ van de regio Haarlem als casus. De tweede spreker is Vivan Bongers, Hoofd gebouwen Teylers Museum. Dit museum bezit een grote collectie prachtige interieurs en Bongers geeft inzicht in hoe Teylers Museum hiermee om gaat. De laatste lezing is van Isja Finaly, Hoofd instandhouding van Vereniging Hendrick de Keyser. Deze vereniging bezit landelijk vele panden met bijzondere interieurs zoals in Haarlem o.a. het Hodshon Huis (Spaarne 15A-17). Maar wat is het beleid en hoe gaat deze vereniging om met waardevolle en monumentale interieurs?

Na de lezingen volgt de discussie waarvoor architect Jan Bakers, in Haarlem bekend door zijn renovatie van de Rechtbank Haarlem (Jansstraat 81), zich bij het gezelschap aansluit. Hij licht eerst kort zijn visie op de omgang met historische interieurs toe, waarna de vier met elkaar en met de aanwezigen in de zaal, in gesprek gaan.

In het voorprogramma, dat start om 13.30 uur, geeft Karen Schenk (architectuurhistoricus BA) meer verdieping over het kerkcomplex ontworpen door de architect J.A.G. van der Steur. De Haarlemmer Van der Steur (1865-1945) is in Nederland bekend als hoogleraar in Delft en ontwerper van het Vredespaleis in Den Haag. Hoewel hij een grote erfenis aan bijzondere interieurs heeft nagelaten, wordt zijn oeuvre ondergewaardeerd en is het al grotendeels vervangen.

Datum: vrijdag 12 september 2014
Locatie: Doopsgezinde kerk, Frankestraat 24, Haarlem
Voorprogramma - 13.30-14.15 uur: toelichting op werk J.A.G. van der Steur en de interieurs van het kerkcomplex (inloop vanaf 13:00)
Programma 15.00-17.00 uur (inloop vanaf 14:30)
Kosten: € 10,- of € 7,50 voor leden van de VDGH, ABC-vrienden en studenten (U kunt bij de entree betalen, vergeet vooral niet uw studenten- of vriendenpas mee te nemen voor een gereduceerd tarief)
Aanmelden is noodzakelijk en kan tot 5 september door een mail te sturen naar: administratie@vdgh.nl o.v.v. naam + deelname voorprogramma en/of programma + korting (ja/nee)

Voor meer informatie: administratie@vdgh.nl