Lezing

Op woensdagavond 30 oktober om 20.00 uur geeft architect René van Zuuk, als een soort ‘finnisage’ van de tentoonstelling 'Techniek als Inspiratie' die momenteel te zien is in het ABC, een lezing. Van Zuuk gaat tijdens zijn lezing in op de ontwerpmethodiek die hij 'hanteert' en vooral op hoe hij techniek gebruikt als inspiratiebron voor zijn ontwerpen. De expositie, bestaande uit onder meer 18 maquettes, is zowel vooraf als ook na de lezing te bezichtigen (ontvangst vanaf 19.30 uur).

Van 22 september tot en met 10 november staat in het ABC een bijzondere expositie opgesteld met werk van René van Zuuk Architekten onder de titel ‘Techniek als Inspiratie’. Op 18 sokkels zijn architectonische maquettes te zien, uitgevoerd in verscheidene materialen, van projecten die dit bureau de afgelopen twee decennia heeft gerealiseerd en/of ontworpen. Deze expositie was eerder te zien bij Casla in Almere en bij het Zaanse Architectuurcentrum Babel.

 

Het ontwerpproces bij het architectenbureau René van Zuuk Architekten, dat gevestigd is in Almere, begint altijd met een stedenbouwkundige maquette. Tijdens deze fase vormt zich het eerste concept en het idee voor het te gebruiken bouwsysteem. De kennis van technische mogelijkheden en onmogelijkheden neemt in dat proces een belangrijke plaats in. Kenmerkend voor het werk is de vorm van zijn gebouwen, waarbij geen etage of daklijn gelijk is, terwijl de functionaliteit van het ontwerp maximaal is. Het bureau heeft nog geen projecten in Haarlem of de regio Kennemerland gerealiseerd maar geniet wel alom bekendheid door de projecten als sportcomplex De Toekomst van Ajax, het gebouw van Architectuurcentrum ARCAM (beiden Amsterdam) en het golvende 'Blok 16' te Almere.