Terracotta

werk van Corry Swaak in kader van Kunstlijn
Expositie

Ruim dertig jaar geleden ontdekte Corrie Swaak keramiek als beeldende discipline. Opgeleid als fotografe aan het toenmalige Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de latere Rietveldacademie, heeft ze jarenlang als fotografe gewerkt.

Keramiek

Corrie: “Ik wist dat ik als keramiste begon aan een lang leer- en maakproces. Vanaf het begin was duidelijk dat ik helderheid in uitdrukking en eerlijkheid in materiaal wenste na te streven. De keuze voor keramiek betekende ook zich aansluiten bij een eeuwenoud handwerk, lang gedomineerd door functie en traditie. In mijn werk zijn al die aspecten verenigd, het materiaal, klei, met onbegrensde plastische mogelijkheden, de beeldende vormtaal en de kleur van de gekozen glazuur.

Terracotta

In de getoonde serie Terracotta is  gekozen voor ongeglazuurde, en daardoor poreuze, roodbakkende klei. De vormentaal, met vaak symmetrische en architectonische elementen kwam volgens Corrie het beste tot uitdrukking in deze “kleur”keuze. Om de binnenvorm en de buitenvorm te accentueren werd gekozen voor een afwerking met bladgoud. Daardoor ontstond er een helder contrast tussen de binnenvorm en de ongeglazuurde hoofdvorm.

Behalve de serie Terracotta worden er nog twee groter objecten getoond. In dezelfde vormtaal maar nu met een duidelijke kleurkeuze en daardoor met een andere vormbeleving.

Terracotta is te zien tijdens Kunstlijn Haarlem in de tuinzaal van ABC Architectuurcentrum Haarlem, aan Groot Heiligland 47 in Haarlem.

Opening en openingstijden

De opening van Corrie Swaaks Terracotta zal worden verricht door Kunstlijn voorzitter Joke Breemouer op woensdag 31 oktober om 17.00 uur.