Van grote hoogte

foto’s van de Haarlemse fotografen Chris en Jurriaan Hoefsmit
Expositie

Niet vaak ziet u een serie foto’s van een stad gemaakt op deze bijzondere wijze. Gewapend met een camera met 500 mm lens liep Chris Hoefsmit samen met zijn zoon Jurriaan in 2009 door het centrum van Haarlem. Niet op weg naar een belangrijke sportwedstrijd maar op zoek naar hoge gebouwen en uitkijkpunten vanwaar deze manier van fotograferen verrassend goed tot zijn recht komt. Het resultaat geeft een andere kijk op de stad. Vaak vervreemdend en toch herkenbaar.

Chris: ‘Met deze lens keek ik als het ware met nieuwe ogen dwars door de stad. Ik keek vanaf grote hoogte en zag de stad in combinaties die niemand ooit zal zien. Vanaf de KPN-toren, vanuit de bouwkraan bij de Mariastichting die er toen stond of bovenin de toren van de grote kerk. Telkens keek ik naar een stad die zijn ware gedaante niet graag prijsgeeft. Geduldig in de wirwar die ene compositie ontdekken - en dan schieten...’

De foto’s in deze expositie zijn een greep uit het boek Haarlems Landschap dat Chris Hoefsmit in 2009 maakte samen met zijn zoon Jurriaan en met schrijvers Wim Vogel en Sieto Flink. Het boek is hier in het ABC te koop voor 18,50 euro.