De ontwikkeling van de architectuurtekening
Manifestatie

Donderdag 14 juni 2012 opent Willem Hein Schenk (voorzitter Bond Nederlandse Architecten - BNA) om 17.30 uur in het ABC de expositie ‘Van Perspectief naar 3D; Ontwikkeling van de architectuurtekening’. Deze tentoonstelling werpt licht op de ontwikkelingen van ambachtelijke schetsen en lijnperspectieven naar tekenwerk dat tegenwoordig met behulp van computers wordt gemaakt. Voorafgaand aan de opening heeft het minisymposium ‘De (on)macht van de tekening’ plaats.

De architectuurtekening is een bijzonder fenomeen. Zeker in een tijd waarin gebouwen geheel digitaal, papierloos, kunnen worden ontworpen, is het interessant de ontwikkeling van de tekening te tonen en verschillende functies te belichten. De tentoonstelling toont een grote variatie aan ‘soorten’ tekeningen, uit verschillende jaren en van verscheidene architecten(bureaus). Zo is er werk te zien van onder anderen Jos Cuypers, Ana Rocha, UN Studio, EGM, Rijnboutt en ZEEP Architecten. De bezoeker wordt op deze expositie verleid om de tekening vanuit verscheidene gezichtspunten te bekijken en kan ervaren hoe het is om achter een computerscherm door een virtueel gebouw te wandelen.

De expositie, samengesteld door Marlies Buurman en vormgegeven door Novak Grafisch Ontwerp, biedt inzicht in zowel het oude als het nieuwe bouwproces, maakt vergelijkingen mogelijk en prikkelt de vraag of er daadwerkelijk iets veranderd is in het tekenwerk. Staan we op een keerpunt en zal de fysieke architectuurtekening verdwijnen uit het ontwerpproces of…?

 

Voorafgaand aan de opening op donderdagmiddag 14 juni, vindt vanaf 14.00 uur het minisymposium ‘De (on)macht van de tekening’ plaats. Deze middag, waarvoor aanmelding bij het ABC noodzakelijk is, is samengesteld door onderzoeker/landschapsarchitect Noël van Dooren. Van Dooren baseert zich hierbij op zijn promotie-onderzoek 'Drawing Time'. Zijn onderzoek daagt uit na te denken over het tekenen en de tekening in theorie en dagelijkse praktijk; in verleden en toekomst. Voor het minisymposium ‘De (on)macht van de tekening’ heeft Van Dooren 'denkende ontwerpers' uitgenodigd om te spreken over hun werk, hun discipline, de tekening en de toekomst vanuit het startpunt van een specifiek type, zoals de perspectief- en doorsnedetekening. Aan het symposium wordt medewerking verleend door Jan Peter Wingender, Lodewijk van Nieuwenhuijze, Frits Palmboom, Liesbeth van der Pol, Matthijs Bouw en Lara Schrijver (moderator). Voor aanmelding en informatie zie hieronder.

 

Let op: voor een verslag/bespreking van dit symposium op ARCHINED, getiteld lekker tekenen klik hier.

 

Op 28 juni, tenslotte, organiseert het ABC n.a.v. deze expositie ook nog een discussiegesprek voor bouwprofessionals over BIM en ketenintegratie. Meer informatie over deze bijeenkomst volgt

 

minisymposium en opening

Datum: donderdagmiddag 14 juni 2012

aanvang: 14.00 uur: minisymposium  ‘De (on)macht van de tekening’.

Aanmelding bij ABC noodzakelijk en uitsluitend telefonisch van di.-za. tussen 12 en 17 u. en zo van 13 tot 17 u. Tel.: 023 534 05 84

17.30 uur: opening expositie ‘Van Perspectief naar 3D’ door Willem Hein Schenk, vz BNA

Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem

 

De expositie en genoemde bijeenkomsten worden mede mogelijk gemaakt door Bouwconnect (hoofdsponsor) en Cadac Group (sponsor).