Manifestatie
20:00 - 22:00

Op dinsdagavond 10 maart organiseert het ABC een VITAAL WONEN MARKT in het ABC. Deze MARKT heeft tot doel initiatieven van senioren om hun eigen huisvesting te regelen in contact te brengen met projectontwikkelaars en woningcorporaties die huisvesting voor senioren zouden kunnen realiseren. Ook de gemeente Haarlem is aanwezig tijdens deze 'marktavond'.

Datum: dinsdag 10 maart 2020
Plaats: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47
Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Kosten: € 5,- (ABC-vrienden en Museumkaarthouders € 3,-)
Aanmelding via: management@architectuurhaarlem.nl of 023 5340584 (dinsdag tot zondag 13-17 uur)

Tijdens de VITAAL WONEN MARKT worden vragers naar en aanbieders van seniorenhuisvesting met elkaar in contact gebracht. Maar ook als u niet zelf op zoek bent naar een andere woonvorm voor de oude dag biedt de avond inspiratie en mogelijkheden tot gesprek. Aan de vragerskant zijn aanwezig Elly Peys (Krassen Knarren), Jerry Kraus (Lieflijk Indië) en Koos de Vries (Houdt Vaart). De aanbiederskant wordt vertegenwoordigd door Anneke Speelman (AM Wonen), Sandra Roozen (Pré Wonen), Rens Hagen (HBB) en Coen-Martijn Hofland (BPD). De gemeente Haarlem is ook aanwezig. Raymond Brood (Hofje Codde en Van Beresteyn) geeft informatie over het Symposium Vrij in Verbondenheid dat het ABC samen met het Hofje van Codde en Van Beresteyn in het ABC vorig jaar heeft gehouden. Het schaduwraadslid Dion Heinis presenteert zijn Initiatiefvoorstel Stadsdeal Ouderenhuisvesting voor de Haarlemse gemeenteraad. De avond wordt geleid door Annemiek van Bentem (bureau voor communicatie en projectmanagement)

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem bestaat 30 jaar. Dat wordt gevierd met een bijzondere wijk-te-kijk tentoonstelling: Vitaal Wonen, nieuwe woonvormen voor senioren. Ouderen van nu wonen zelfstandig of in een verpleeghuis. Tussen deze twee uitersten is er niet veel keus. Kunnen we inspiratie opdoen bij het traditionele hofje om nieuwe woonvormen te realiseren? De expositie Vitaal Wonen beslaat vier zalen. Via de klassieke Haarlemse hofjes en de bejaardenhuizen uit de jaren ’60 reizen we naar heden en toekomst. Ouderen blijken creatief in het bedenken van nieuwe woonvormen: woongroepen voor gelijkgestemden, als Houdt Vaart en Lieflijk Indië. Krasse Knarren verenigen zich om eigentijdse hofjes te laten bouwen. Drie generaties onder een kap kan ook, of een Kangoeroewoning voor oma in de tuin. De huidige generatie ouderen wil zelf uitvinden en bepalen hoe zij oud wordt.

De expositie “Vitaal Wonen”  is te zien tot en met zondag 15 maart 2020. Op vrijdagmiddag 13 maart organiseert het ABC ook nog een fietstocht langs ouderenhuisvesting (zie link hieronder).