Excursies n.a.v. jubileumtentoonstelling over kwart eeuw binnenstad
Rondleidingen

In het kader van de bijzondere jubileumtentoonstelling ’25 jaar ABC - Architectuur en Bouwen in het Centrum’ organiseert het ABC de komende weken drie architectuurexcursies door de binnenstad van Haarlem. Elke tocht start op de expositie en behandelt een specifiek facet. De wandelingen worden ingeleid en begeleid door enthousiaste en bevlogen deskundigen.

vrijdagmid. 22 augustus – 15.00  u., thema ‘veranderende visies’ o.l.v. Hans van der Straaten
zondagmid. 31 augustus – 13.30 u., thema ‘bijzondere locaties’ o.l.v. Claartje Janssen
vrijdagmid. 5 september – 13.30 u., thema ‘vernieuwing’ o.l.v. Bert Harmsen/Margot van Haasdonk
startlocatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem; duur: ca. 2,5 uur
Kosten: € 7,50 per wandeling (ABC-vrienden € 5,-); Betaling: pin of contant aan ABC-balie bij aanvang

Aanmelden noodzakelijk (max. 15 pers.): di. t/m zon. van 13.00 tot 17.00 uur, tel. 023 534 05 84

Hans van der Straaten (voormalig Hoofd Ruimtelijk Beleid gem. Haarlem) begeleidt op vrijdagmiddag 22 augustus (aanvang 15.00 uur) een wandeling met het accent op de veranderende visies ten aanzien van de binnenstad. Na een korte introductie in de expositie vertelt Van der Straaten tijdens de wandeltocht over de structuurplannen van de laatste 25 jaar voor het Haarlemse centrum. Hierbij komen aspecten aan de orde als stadsherstel, wonen boven winkels, bedrijven naar de Waarderpolder en het selectief ruimte maken voor bedrijvigheid in de binnenstad. Er wordt onder meer gewandeld langs projecten op de Gedempte Oude Gracht, door het Raaksgebied en de Vijfhoek.

 

Op zondagmiddag 31 augustus om 13.30 uur leidt Claartje Janssen (voormalig programma assistent gem. Haarlem) een wandeling waarbij de op de expositie getoonde bijzondere plekken in het echt worden bekeken en mogelijk bezocht. Na een introductie in de expositie neemt Claartje Janssen deelnemers mee langs in het oog springende projecten, maar ook langs bijzondere ‘verborgen’ locaties. Zo wordt het Lolis Ludwighofje bezocht, de nieuwbouw in de Kleine Houtstraat en de verschillende culturele instellingen in Haarlem.

 

Vrijdagmiddag 5 september om 13.30 uur begeleiden Bert Harmsen (planoloog) samen met Margot van Haasdonk (Beleidsmedewerker Monumentenzorg gem. Haarlem) een excursie langs bekende en minder bekende vernieuwingsprojecten in de binnenstad. Door restauratie en verbouw zijn veel historische gebouwen behouden en geschikt gemaakt voor nieuwe, hedendaagse gebruikers. De wandeling gaat onder andere langs het vernieuwingsproject Haerlemsche Hofje aan de Burgwal, De Bakenesserkerk en het Noordhollands Archief in de Janskerk. Ook is er een bezoek aan Zaamen, het flexcentrum voor professionals in een eeuwenoud pand aan de Nieuwe Gracht.