lezing in kader 30 jaar ABC
Lezing
20:15-22:00

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem bestaat dit jaar 30 jaar. Het centrum viert dat onder meer met de organisatie van drie bijzondere lezingen (‘Masterclasses’) door drie Nederlandse  toparchitecten: Ben van Berkel (UNStudio), Francine Houben (Mecanoo) en Winy Maas (MVRDV). De lezingen van Ben van Berkel en Francine Houben hebben reeds plaatsgevonden op 15 oktober respectievelijk 19 november jongstleden. De 'Masterclass' van Winy Maas is op maandagavond 20 januari 2020 van 20.00-22.00 uur en vindt plaats in de Kleine Zaal van de Philharmonie, Lange Begijnestraat 11, Haarlem. Kaarten á € 15 zijn te reserveren aan de kassa van de Philharmonie, via website www.theater-haarlem.nl of telefonisch 023 - 512 12 12.

achtergrond
Het ABC heeft juist bovengenoemd drietal uitgenodigd omdat zij - met de gerenommeerde bureaus die zij circa 30 jaar leiden - spraakmakend zijn voor Nederland en internationaal furore maken. De architecten gaan tijdens hun Masterclasses op een persoonlijke wijze in op hun architectenpraktijk en schetsen (toekomstige) ontwikkelingen in hun vakgebied. Daarbij geven zij ieder zogenoemd ‘aanstormend talent’ de gelegenheid het voorprogramma van hun eigen lezing te verzorgen met een korte presentatie.

Programma
Maandagavond 20 januari 2020 – 20.15 - 22.00 uur – kleine zaal Philharmonie Haarlem
Winy Maas, MVRDV (met in voorprogramma als 'aanstormend talent' Javier Arpa Fernandez - TheWhyFactory);

Architect, stedenbouwkundige en landschapsontwerper Winy Maas (1959) richtte in 1993 samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries architectenbureau MVRDV op. Maas en zijn bureau kregen internationale faam dankzij onder andere het ontwerp van het Nederlandse paviljoen voor de Expo 2000 in Hannover en de Markthal Rotterdam (2014). Maas beschouwt de stad van de toekomst als zijn specialiteit en ontwikkelde diverse stedenbouwkundige masterplannen, voor onder meer Parijs en Oslo. Naast supervisor voor de Floriade 2022 in Almere is hij dat ook voor de Eindhovense binnenstad. Tot slot leidt Maas The Why Factory, een denktank verbonden aan de TU Delft die toekomstige steden onderzoekt en visualiseert. Aan dit instituut is onder meer Javier Arpa Fernandez verbonden als Onderzoeks- en Onderwijs Coördinator. Javier werkte als architect voor verscheidene architectenbureus in Argentinië, Nederland, Spanje en Frankrijk en leidde en stedenbouwkundige projecten in China.