Lieven de Key Penning 2022 en Publieksprijs beide voor spraakmakend en iconisch project

Dinsdagavond 22 november vond op de tweede etage van de voormalige Haarlemse V&D tijdens een feestelijk bijeenkomst met zo'n 200 belangstellenden de bekendmaking en uitreiking plaats van Lieven de Key Penning 2022. Ook werd de winnaar van de Spraakmakend Haarlem Publieksprijs bekendgemaakt. Dit jaar was de categorie 'monumenten & erfgoed'. Er waren 10 genomineerden. Beide prijzen werden in de wacht gesleept door De Koepel, de transformatie van de Haarlemse Koepelgevangenis. Architect André van Stigt (Buro Van Stigt) kon zich aan het eind van de avond trots laten fotograferen met zowel de Penning, de juryprijs ontworpen door Jennifer Hoes, als ook met de trofee die hoort bij de Spraakmakend Haarlem Publieksprijs.

andre van stigt
een trotse André van Stigt met zowel de penning als de trofee (foto jurriaan hoefsmit)

Floor Roduner, wethouder en juryvoorzitter schijft in het voorwoord van het juryrapport: "De categorie ‘monumentenzorg & erfgoed’ van de Lieven de Key Penning is een complexe categorie. Het gaat niet om mooi of lelijk. Het gaat erom hoe goed het behouden van beschermenswaardige gebouwen is gelukt in de huidige context. Gelukkig lijken veel Haarlemse opdrachtgevers goed te snappen hoe belangrijk monumenten zijn voor de identiteit van Haarlem. En ik ben blij te zien dat zij ook talentvolle en originele architecten aan hun projecten weten te verbinden. Dat leverde bij deze dertiende editie van de penning opnieuw een mooie oogst aan projecten op die de laatste drie jaar zijn opgeleverd."

De eindstrijd zo laat het juryrapport verder lezen ging uiteindelijk tussen de projecten Pieter Teylers Huis, de woning in Tuinwijk Zuid, het woningcomplex aan de Braillelaan en De Koepel. "De jury heeft ontzag voor de verduurzaming van de woning in Tuinwijk Zuid, waarbij particuliere eigenaren, als voorbeeld voor de hele wijk, zeggen: ik doe het wel. ‘Dat is echt je nek uitsteken’. Het Pieter Teylers Huis behoort tot de top van restauraties, waarbij het wegwerken van installaties tot kunst is verheven. Daar tegenover staat de meer pragmatische aanpak van de Braillelaan, die evenwel van grote betekenis is voor het woongenot van de bewoners en een voorbeeld is voor kwalitatieve restauratie (in plaats van sloop) van naoorlogse woongebouwen – een opgave die in veel Nederlandse steden speelt."

penning
Lieven de Key Penning, deze is ontworpen door Jennifer Hoes

"Maar tot slot moet de jury erkennen dat, zoals de Koepel uittorent boven de stad, dit project ook vanuit kwalitatief oogpunt met kop en schouder boven de andere genomineerde projecten uitsteekt, zowel in proces als eindresultaat. Hoe een gevangenis, ontworpen om veroordeelden binnen en het publiek buiten te houden, op volkomen vanzelfsprekende wijze is geopend en in het weefsel van de stad opgenomen, dat is een ongekende prestatie – een prijs waard."

Voor de Spraakmakend Haarlem Publiekjsprijs is maar liefst 2197 keer gestemd. Meer dan 20% van de stemmen ging naar De Koepel en daarmee een duidelijke winnaar.

Voor meer informatie over de prijs, genomineerden en juryrapport zie spraakmakendhaarlem.nl