ABC Architectuurcentrum Haarlem viert jubileum met lezingenserie

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem bestaat dit jaar 30 jaar. Het centrum viert dat onder meer met de organisatie van drie bijzondere lezingen (‘Masterclasses’) door drie Nederlandse  toparchitecten: Ben van Berkel (UNStudio), Francine Houben (Mecanoo) en Winy Maas (MVRDV). Het ABC heeft juist hen uitgenodigd omdat zij - met de gerenommeerde bureaus die zij circa 30 jaar leiden - spraakmakend zijn voor Nederland en internationaal furore maken. De architecten gaan tijdens hun Masterclasses in op hun architectenpraktijk en schetsen (toekomstige) ontwikkelingen in hun vakgebied. Daarbij geven zij ieder zogenoemd ‘aanstormend talent’ de gelegenheid het voorprogramma van hun eigen lezing te verzorgen met een korte presentatie.

Deze bijzondere Masterclasses vinden plaats in de Kleine Zaal van de Philharmonie, Lange Begijnestraat 11, Haarlem. Kaarten á € 15 zijn vanaf 26 augustus te reserveren aan de kassa van de Philharmonie, via website www.theater-haarlem.nl of telefonisch 023 - 512 12 12.

Programma
Dinsdagavond 15 oktober 2019 – 20.15 - 22.00 uur – Kleine Zaal Philharmonie, Haarlem
Ben van Berkel, UNStudio met in het voorprogramma: Wessel van Beerendonk, Studio RAP

ben van berkel

Ben van Berkel (1957) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en behaalde in 1987 cum laude zijn diploma van de Architectural Association in Londen. Samen met Caroline Bos richtte hij in 1988 Architectuurbureau van Berkel en Bos op en in 1998 het nieuwe bureau UNStudio. UNStudio is een netwerk van specialisten in architectuur, stedenbouw en infrastructuur. Van Berkel ontwierp onder andere de Erasmusbrug in Rotterdam, het Mercedes-Benzmuseum in Stuttgart, en het station Arnhem Centraal. Momenteel werkt hij onder meer aan het metronet van Doha in Qatar en aan de Wasl Tower in Dubai.
Wessel van Beerendonk is mede-oprichter van Studio RAP. Door gebruik te maken van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale ontwerp­ en productietechnieken wil RAP slimmere en duurzamere gebouwen ontwerpen met een eigen, unieke architectonische expressie.

Dinsdagavond 19 november – 20.15 - 22.00 uur – kleine zaal Philharmonie Haarlem
Francine Houben, Mecanoo (voorprogramma  nog onbekend);

francine houben

Francine Houben (1955) is de oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten in Delft. Ze studeerde bouwkunde aan de TU Delft. Het winnen van een prijsvraag voor jongerenhuisvesting aan het Kruisplein vormt de start van het succesvolle architectenbureau. Nederlandse projecten van Houben zijn onder meer de bibliotheek van de TU Delft en woon- en kantoortoren Montevideo in Rotterdam. Aansprekende buitenlandse opdrachten zijn onder andere voor het National Centre for the Arts in Kaohsiung in Taiwan en de verbouwing van de New York Public Library. Sinds kort is Francine Houben en haar bureau ook betrokken bij plannen voor Haarlem Zuid-West.

Maandagavond 20 januari 2020 – 20.15 - 22.00 uur – kleine zaal Philharmonie Haarlem
Winy Maas, MVRDV (voorprogramma nog onbekend);

winy maas

Architect, stedenbouwkundige en landschapsontwerper Winy Maas (1959) richtte in 1993 samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries architectenbureau MVRDV op. Maas en zijn bureau kregen internationale faam dankzij onder andere het ontwerp van het Nederlandse paviljoen voor de Expo 2000 in Hannover en de Markthal Rotterdam (2014). Maas beschouwt de stad van de toekomst als zijn specialiteit en ontwikkelde diverse stedenbouwkundige masterplannen, voor onder meer Parijs en Oslo. Naast supervisor voor de Floriade 2022 in Almere is hij dat ook voor de Eindhovense binnenstad. Tot slot leidt Maas The Why Factory, een denktank verbonden aan de TU Delft die toekomstige steden onderzoekt en visualiseert.