architectuurcentrum trots op status ‘museum’

Vanaf zondag 1 juli aanstaande kan iedereen die een museumkaart heeft, gratis naar binnen bij het ABC Architectuurcentrum Haarlem. En de eerste  bezoekers die op 1 juli hun Museumkaart tonen, kunnen rekenen op een feestelijke verrassing.

Vanaf 1 juli met museumkaart naar het ABC

Gratis toegankelijk voor kaarthouders
Voor houders van de Museumkaart is het ABC voortaan gratis toegankelijk en kunnen zij zonder kosten kennis maken met het verrassende aanbod van dit architectuurcentrum. Zo organiseert het ABC steeds wisselende exposities over van alles wat te maken heeft met architectuur, stedenbouw, ruimtelijke ordening en onze leefomgeving. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen met werk van kunstenaars en fotografen die in hun werk een ‘link’ hebben met architectuur.. 

Vergelijkbaar met Hermitage en Nieuwe Kerk
Gabriël Verheggen, directeur van het ABC :”Ik ben hier echt trots op. Het is heel bijzonder dat dit architectuurcentrum deze status krijgt. Het zegt echt iets over de wijze waarop we als ABC zijn georganiseerd én de kwaliteit van onze exposities. We zijn geen museum, omdat we geen collectie opbouwen. De Museumvereniging accepteert ons echter nu als een 'gelieerd lid’. Daarmee staan we in hetzelfde rijtje als Hermitage, De Nieuwe Kerk en Kunsthal. Dat zijn formeel ook geen musea, maar ook zij organiseren geweldige tentoonstellingen! We vinden het echt een hele eer dat wij als eerste lokaal architectuurcentrum deze status hebben. ”

Net als bij de buren
Het ABC is heel lang gratis toegankelijk geweest en veel mensen kwamen toen vaak even binnenlopen. Enkele jaren geleden moest het ABC een toegangsprijs van enkele euro's heffen en dat bleek een drempel voor een kort bezoekje. Met de Museumkaart is die drempel weggenomen. “Je loopt vanaf 1 juli met je Museumkaart bij het ABC net zo makkelijk naar binnen als bij onze buren, het Museum Haarlem en het Frans Halsmuseum” aldus Verheggen. Hij is er dan ook van overtuigd dat het aantal bezoekers zeker zal gaan toenemen.